Reklama
Reklama

Najlepsze ziemniaki, które w mig znikają z talerzy. Sekret tkwi w jednym składniku

Ziemniaki bardzo często goszczą na naszych talerzach w tradycyjnej wersji, czyli gotowane w wodzie i serwowane jako dodatek do obiadu. Jednak chcąc urozmaicić nasz jadłospis, powinniśmy koniecznie spróbować przepisu, który na pewno podbije serca wszystkich domowników. Podpowiadamy, jak przygotować ziemniaki w całkiem nowej wersji, zachwycającej smakiem i aromatem.

Obiad z ziemniakami to jedna z najczęściej wybieranych opcji w naszych domach. Jednak jeżeli nie chcemy, by do codziennych dań wkradła się nuda, warto wypróbować nowy przepis na pieczone ziemniaki w rękawie, które dzięki jednemu ze składników, będą niezwykle smaczne i pachnące.

Ziemniaki w nowej wersji. Co potrzebujemy do ich przyrządzenia?

Świetną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków, będzie ich wersja przygotowywana w piekarniku. Dzięki temu nie tylko zaskoczymy domowników smakiem podczas codziennego obiadu, ale i stworzymy przekąskę, która doskonale nada się także na kolację czy jako przystawka na imprezę.

Do przygotowania tych niezwykle smacznych ziemniaków, będziemy potrzebowali jedynie:.

  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 łyżeczkę cząbru lub rozmarynu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • soli,
  • pieprzu.

Czytaj również: Dodaj łyżeczkę do ciasta. Naleśniki zyskają niepowtarzalny wygląd i właściwości zdrowotne

Jak przygotować przepyszne ziemniaki do obiadu?

Przyrządzenie tego smacznego dodatku do obiadu również nie jest skomplikowane i czasochłonne. Cały proces zaczynamy od obrania ziemniaków i dokładnego umycia ich. Po osuszeniu przekładamy je do miski, a jeśli są to okazy dość duże, to przekrajamy je na pół.

Następnie robimy sos, łącząc jogurt z cząbrem albo z rozmarynem, a także z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli oraz pieprzu. Tak przygotowanym sosem smarujemy nasze ziemniaki.

Kolejnym krokiem jest umieszczenie ziemniaków w rękawie, zawiązanym z jednej strony. Zamykamy go i robimy kilka dziurek, aby powietrze miało, którędy uchodzić. Rękaw kładziemy na płaskiej blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki pieczemy przez około 20 minut.

Jak podać ziemniaki pieczone w rękawie?

Nasze pięknie upieczone i aromatyczne ziemniaki możemy podawać na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzą się oczywiście jako substytut tradycyjnych ziemniaków z wody, stanowiących dodatek do obiadu.

Jednak ziemniaki pieczone w rękawie są na tyle smaczne, że mogą być również serwowane jako samodzielna przekąska, czy jako kolacja. Możemy do nich także podać pieczoną ciecierzycę czy wędzone tofu.

Zobacz też:

​Nazywają go "płynnym złotem". Pij regularnie, a skóra i stawy ci podziękują

Takie ciasto z sezonowych owoców robiła moja mama. Idealne na niedzielę

Wystarczą 3 składniki, by zrobić najlepsze naleśniki. Takie robiła moja babcia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | obiady domowe