Najlepsze ziemniaki, które w mig znikają z talerzy. Sekret tkwi w jednym składniku
Ziemniaki bardzo często goszczą na naszych talerzach w tradycyjnej wersji, czyli gotowane w wodzie i serwowane jako dodatek do obiadu. Jednak chcąc urozmaicić nasz jadłospis, powinniśmy koniecznie spróbować przepisu, który na pewno podbije serca wszystkich domowników. Podpowiadamy, jak przygotować ziemniaki w całkiem nowej wersji, zachwycającej smakiem i aromatem.
Obiad z ziemniakami to jedna z najczęściej wybieranych opcji w naszych domach. Jednak jeżeli nie chcemy, by do codziennych dań wkradła się nuda, warto wypróbować nowy przepis na pieczone ziemniaki w rękawie, które dzięki jednemu ze składników, będą niezwykle smaczne i pachnące.
Świetną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków, będzie ich wersja przygotowywana w piekarniku. Dzięki temu nie tylko zaskoczymy domowników smakiem podczas codziennego obiadu, ale i stworzymy przekąskę, która doskonale nada się także na kolację czy jako przystawka na imprezę.
Do przygotowania tych niezwykle smacznych ziemniaków, będziemy potrzebowali jedynie:.
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 1 kg ziemniaków,
- 1 łyżeczkę cząbru lub rozmarynu,
- 4 ząbki czosnku,
- soli,
- pieprzu.
Czytaj również: Dodaj łyżeczkę do ciasta. Naleśniki zyskają niepowtarzalny wygląd i właściwości zdrowotne
Przyrządzenie tego smacznego dodatku do obiadu również nie jest skomplikowane i czasochłonne. Cały proces zaczynamy od obrania ziemniaków i dokładnego umycia ich. Po osuszeniu przekładamy je do miski, a jeśli są to okazy dość duże, to przekrajamy je na pół.
Następnie robimy sos, łącząc jogurt z cząbrem albo z rozmarynem, a także z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli oraz pieprzu. Tak przygotowanym sosem smarujemy nasze ziemniaki.
Kolejnym krokiem jest umieszczenie ziemniaków w rękawie, zawiązanym z jednej strony. Zamykamy go i robimy kilka dziurek, aby powietrze miało, którędy uchodzić. Rękaw kładziemy na płaskiej blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki pieczemy przez około 20 minut.
Nasze pięknie upieczone i aromatyczne ziemniaki możemy podawać na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzą się oczywiście jako substytut tradycyjnych ziemniaków z wody, stanowiących dodatek do obiadu.
Jednak ziemniaki pieczone w rękawie są na tyle smaczne, że mogą być również serwowane jako samodzielna przekąska, czy jako kolacja. Możemy do nich także podać pieczoną ciecierzycę czy wędzone tofu.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki