Fioletowe ziemniaki zaskakują kolorem i smakiem. Ale czy są zdrowe?
Ziemniaki truflowe wciąż nie zyskały popularności, na jaką zasługują. Zachwycają zarówno niesamowitym, fioletowym kolorem, jak i unikalnym smakiem. Dlatego stanowią unikalny dodatek do każdego dania. Czy zdrowie idzie w parze z ich atrakcyjnością?
Ziemniaki truflowe są odmianą dobrze znanego nam gatunku solanum tuberosum. Mają wyjątkowy, fioletowy kolor. Pochodzą z Chile i Peru. Od wielu lat są również uprawiane we Francji. Powoli zaznaczają też swoją obecność na polskim rynku.
Fioletowe ziemniaki charakteryzują się nie tylko ekscytującym kolorem, ale także podłużnym kształtem. Mają szaro-fioletową skórkę, a wyjątkowo intensywny pigment jest widoczny dopiero po rozkrojeniu ziemniaka. Wśród fioletowych ziemniaków najpopularniejszą odmianą jest gatunek "Vitelotte".
Widząc unikalne warzywo, można się zastanowić, skąd tak wyjątkowy kolor ziemniaka? Zawdzięcza go antocyjanom. Są to silne przeciwutleniacze będące naturalnymi barwnikami.
Wracając jednak do koloru odmiany "Vitelotte", warto wyjaśnić, czy unikalny kolor warzywa zachowują również po obróbce termicznej. Odpowiedź jest prosta – tak. Dzięki temu mogą być wyjątkowo cennym elementem każdego dania.
Czytaj również: Brukselka nie musi być gorzka. Wystarczy jedna zmiana podczas gotowania
Mamy dobrą wiadomością dla miłośników nietuzinkowych rozwiązań w kuchni. Fioletowe ziemniaki są w pełni bezpieczne dla zdrowia człowieka. Więcej, mają pozytywne działanie na funkcjonowanie organizmu w wielu płaszczyznach.
Wspomnieliśmy już wcześniej o antocyjanach, dzięki którym odmiana ziemniaka "Vitelotte" zawdzięcza swój kolor. To również składnik, który sprawia, że warzywo jest zdrowe. Antocyjany chronią organizm przed rozmaitymi chorobami cywilizacyjnymi.
Antocyjany w fioletowych ziemniakach mają wielopoziomowe działanie. Pozytywnie działają na funkcjonowanie układu krwionośnego, a także wykazują mocne właściwości antystarzeniowe. To właśnie dlatego warto dodać tę odmianę do swojego jadłospisu.
Odmiana "Vitelotte" ze względu na zawartość antocyjanów może działać jako antyoksydant. Wyróżnia się tym, że przeciwdziała wolnym rodnikom w organizmie. Z powodu właściwości przeciwzapalnym składniki tego typu ziemniaka zapobiegają także chorobom serca. To wszystko uzupełnia wysoka zawartość witamin, minerałów m.in. witaminy C, potasu i błonnika.
Zobacz też:
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni
Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd
Anna Lewandowska jesienią robi taki rosół. Niektóre składniki mogą zaskoczyć