Reklama
Reklama

Brukselka nie musi być gorzka. Wystarczy jedna zmiana podczas gotowania

Brukselka cechuje się wysoką zawartością zdrowych składników odżywczych. Jest źródłem m.in. witaminy K i C. Ciekawostką jest to, że brukselka jest spokrewniona z jarmużem, kalafiorem i gorczycą. Mimo to nie cieszy się popularnością na naszych stołach. Jak przygotowywać to warzywo, aby nie było gorzkie?

Właśnie teraz zaczyna się sezon na brukselkę. Trwa od października aż do końca stycznia. W tym czasie można delektować się smakiem świeżego warzywa, prosto z upraw. Produkt idealnie nadaje się do surówek, czy jako przystawka.

Pomimo tego, że brukselka jest zdrowa, to wiele osób rzadko po nią sięga. Powodem jest gorzki smak warzywa. Na szczęście można przygotować brukselkę tak, aby smakowała. Wystarczy jedna zmiana podczas gotowania.

Jaki jest najlepszy sposób na przechowywanie brukselki?

Jeśli ktoś nie kupuje, a następnie od razu spożywa brukselki, to prawdopodobnie będzie zastanawiać się, jak najlepiej przechowywać warzywo. Sposób na to jest prostszy, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy użyć zamrażarki.

Zamrożona brukselka nie tylko na długo zachowa termin ważności do spożycia i swoje właściwości. Sposób przechowywania wpłynie też na smak warzywa. Dzięki mrożeniu nieprzyjemna goryczka w brukselce zostanie znacznie zredukowana, co uprzyjemni jej spożywanie. 

Czytaj również: Te owoce mają najwięcej witaminy C i najlepiej wzmacniają odporność. To wcale nie cytryna

Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

Żeby pozbyć się mdłego smaku brukselki, należy dodać do niej sól i cukier. W trakcie gotowania warzywa można wsypać po łyżeczce soli i łyżeczce cukru na litr wody. Całość trzeba podgrzewać na średnim ogniu przez około 5 minut.

Sposób na dobrą brukselkę z wykorzystaniem cukru i soli można też stosować w przypadku mrożonych warzyw. Jedyna zmiana będzie polegać na dłuższym czasie gotowania. Mrożoną brukselkę należy gotować od 6 do 8 minut.

Czytaj również: Co zrobić, by suszone grzyby nie stwardniały? Nigdy nie zalewaj ich wodą w ten sposób

Jak piec brukselkę, żeby nie była gorzka?

Drugim popularnym sposobem na przygotowywanie brukselki jest pieczenie. Warzywo trzeba przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie całość należy polać oliwą i posypać solą oraz pieprzem. 

Sposobem na zniwelowanie goryczki brukselki, jest użycie zamrożonego warzywa. Dotyczy to nie tylko pieczenia, ale również i smażenia. Piekarnik należy nagrzać do 180°C, a następnie piec przez ok. 40-60 minut.

Szybki sposób na zlikwidowanie gorzkiego smaku z brukselki

Jest jeszcze jeden sposób na brukselkę, który można wykorzystać, żeby usunąć gorzki smak. Warzywo można skropić czymś kwaśnym, na przykład sokiem z cytryny, czy limonki. Rozwiązaniem będzie także ocet balsamiczny lub wypróbowanie jednego z octów smakowych. Dzięki temu gorycz nie tylko zostanie usunięta, ale także zastąpiona ciekawymi aromatami i smakami.

Szybkim sposobem na zlikwidowanie gorzkiego smaku brukselki, może być też nacięcie warzywa w odpowiednim miejscu. Należy wziąć brukselkę w dłoń, obrać zewnętrzne liście, a następnie wykonać cięcia u podstawy, na krzyż. Później brukselkę można ugotować lub upiec.

Zobacz też:

To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa