Te owoce mają najwięcej witaminy C i najlepiej wzmacniają odporność. To wcale nie cytryna
Witamina C to składnik odżywczy, który jest potrzebny organizmowi do tworzenia m.in. naczyń krwionośnych, chrząstek, mieści, czy kolagenu w kościach. Stanowi też pomoc podczas gojenia się ran. To tylko kilka właściwości kwasu askorbinowego. Jakie owoce zawierają najwięcej witaminy C?
Witamina C jest cennym przeciwutleniaczem. Jej działanie obejmuje m.in. ochronę komórek przed działaniem wolnych rodników, czyli cząsteczek wytwarzanych w momencie, gdy organizm rozkłada żywność albo jest narażony na dym tytoniowy, czy promieniowanie UV.
Wolne rodniki mogą przyczyniać się m.in. do chorób serca, nowotworów i innych przypadłości. Co ciekawe kwas askorbinowy umożliwia również organizmowi wyjątkowo efektywne wchłanianie i magazynowanie żelaza. Dobrym źródłem witaminy C są owoce. W tym oczywiście cytryna, ale nie tylko.
Warto wiedzieć, że organizm człowieka nie wytwarza samodzielnie witaminy C. Dlatego koniecznie trzeba zwracać uwagę na to, aby dostarczać kwas askorbinowy w spożywanym jedzeniu. Kluczowa jest zbilansowana dieta, uwzględniająca owoce, ale także i warzywa.
Do dobrych źródeł witaminy C zaliczają się produkty spożywcze takie jak:
- jagody,
- ziemniaki,
- pomidory,
- papryka,
- kapusta,
- brukselka,
- brokuły,
- szpinak.
Witamina C jest też dostępna w formie witaminowych drinków, czy suplementów diety w postaci kapsułek, ale trzeba wiedzieć, że najlepiej przyswajalną metodą jest uwzględnienie po prostu wyżej wymienionych produktów w swojej diecie. Zawierają nie tylko kwas askorbinowy, ale wiele innych pożytecznych elementów.
Cytryna nie jest owocem, który zawiera w sobie najwięcej witaminy C. Na 100 g cytrusa przypada zaledwie 53 miligramów kwasu askorbinowego. Z tego powodu w licznych rankingach owoców z dużą zawartością witaminy C cytryna zajmuje dalekie miejsce.
Zaskoczeń może być więcej. Na samym szczycie niedawno opublikowanego zestawienia Plantura GmbH® znalazły się owoce nietuzinkowe, które z pewnością nie są tak popularne jak wspomniana cytryna. Tak prezentuje się zawartość wit. C na 100 g w poszczególnych przypadkach:
- śliwka kakadu: od 2300 do 3150 mg/ 100 g,
- camu camu: 1800 mg/ 100 g,
- acerola/ dziki bez: 1700 mg/ 100 g,
- owoce dzikiej róży: 500 mg/ 100 g,
- rokitnik zwyczajny (tzw. cytryna północy): 450 mg/ 100 g,
- gujawa pospolita: 273/ 100 g,
- czarna porzeczka: 180 mg/ 100 g,
- papaja: 80 mg/ 100 g,
- truskawki: 65 mg/ 100 g,
- cytryna: 53 mg/ 100 g.
Jest pewna grupa osób, która jest wyjątkowo narażona na niedobór witaminy C. Są to przede wszystkim palacze - zarówno bierni, jak i aktywni. O dostarczenie kwasu askorbinowego powinni zadbać również ludzie, którzy prowadzą niezbilansowaną dietę i unikają regularnego spożywania owoców i warzyw.
Niedobór witaminy C można również rozpoznać, na przykład po krwawieniu dziąseł, często pojawiających się siniakach lub słabym gojeniu się ran. Należy też mieć świadomość, że nic nie zastąpi korzyści, jakie niesie ze sobą spożywanie świeżych owoców z witaminą C, nawet reklamowane suplementy diety.
Zobacz też:
Ten sok pozwala zachować młodość i urodę. Pij szklankę dziennie
Są jeszcze zdrowsze niż owsianka. Jedz na śniadanie, a efekty Cię zaskoczą
Co, jeśli nie z kapustą i grzybami? Te wigilijne pierogi rozpieszczą twoje podniebienie