Reklama
Reklama

To najlepszy sernik na Wszystkich Świętych. Makłowicz dodaje wyjątkowy składnik

Chcąc zrobić smaczne ciasto na Wszystkich Świętych, warto przygotować sernik z przepisu Roberta Makłowicza. Będzie on miał idealną konsystencję, dzięki obecności pewnego nietypowego składnika, który kojarzy nam się bardziej z obiadem, niż z ciastem. Sprawdź, jak zrobić pyszny sernik i co do niego dodać, aby był wilgotny i miękki.

Sernik bardzo często pojawia się na naszych stołach przy różnych okazjach. Jeśli jednak chcemy, by wyszedł naprawdę doskonały, warto sięgnąć po przepis Roberta Makłowicza. Sekret wyjątkowego smaku i idealnej konsystencji tego ciasta tkwi w pewnym nietypowym składniku, który sprawia, że sernik staje się perfekcyjny.

Chcesz, by sernik wyszedł wilgotny i smaczny? Wypróbuj sposób Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz już kilka lat temu na swoim kanale na YouTube zdradził pewien trik, do którego warto wrócić, przygotowując ciasto na Wszystkich Świętych. Chcąc, by sernik miał miękką oraz wilgotną konsystencję, oraz by za szybko nie wysychał, należy dodać do serowej masy pewien nietypowy składnik.

Mianowicie mowa o dwóch łyżkach tłuczonych ziemniaków. Jest to dość zaskakujące, ale i bardzo skuteczne. Dzięki temu prostemu sposobowi sernik zawsze będzie miał przyjemną strukturę i zostanie doceniony przed domowników oraz gości.

Co jest potrzebne, aby przyrządzić sernik? Przygotuj te składniki

Chcąc przygotować sernik na Wszystkich Świętych zgodnie z przepisem Roberta Makłowicza, można podawać go z dodatkiem domowego sosu wiśniowego. Sprawi on, ze ciasto będzie aromatyczne i smaczne oraz idealnie dopasuje się do jesiennej aury. Oto składniki potrzebne do zrobienia sernika:

  • 1 kg sera z wiaderka,
  • łyżki tłuczonych ziemniaków,
  • 4 białka,
  • 8 żółtek,
  • 300 g cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki krupczatki,
  • kilka kropel esencji waniliowej,
  • 1 cytryna,
  • garść rodzynek sułtańskich,
  • szczypta soli,
  • masło oraz mąką w ilości potrzebnej do przyszykowania formy na ciasto.

Z kolei do przyrządzenia sosu wiśniowego, potrzebować będziemy: 500 g mrożonych wiśni, 5 łyżek cukru, 100 ml wody, 1 kawałek kory cynamonu i 1 łyżeczkę mielonych goździków.

Czytaj również: To idealna zupa na jesień. Jest tak syta, że zastąpi dwa dania

Jak zrobić sernik z sosem wiśniowym? Ten przepis jest niezastąpiony

Przyrządzanie sernika z domowym sosem wiśniowym, zaczynamy od zalania rodzynek ciepłą wodą, by namokły. W tym czasie sparzamy cytrynę i ścieramy skórkę. Następnie oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na sztywno, dodając do nich szczyptę soli. Z kolei żółtka ucieramy z cukrem pudrem.

Do tego dodajemy ser, tłuczone ziemniaki i mąkę. Mieszamy chwilę składniki, aby się połączyły i przekładamy do nich ubite na sztywno białka. Całość delikatnie mieszamy. Do masy dodajemy także namoczone rodzynki i skórkę z cytryny, w ilości zgodnej z naszymi preferencjami. Dorzucamy również esencję waniliową.

Następnie formę do pieczenia wysmarowujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy do niej masę serową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50-60 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na około 20 minut. Później odstawiamy je na blat, by ostygło, a gdy będzie chłodne, wkładamy na noc do lodówki. Chcąc zaserwować je z sosem wiśniowym, należy przełożyć wiśnie do rondelka, dodać cukier, wodę, goździki i korę cynamonu. Wszystko to gotujemy pod przykryciem przez pół godziny na małym ogniu, a na koniec blendujemy.

Zobacz też:

Potrzebujesz szybkiego ciasta na Wszystkich Świętych? Zalej tym herbatniki

​Najlepsze mięso dla zawałowców. Indyk i kurczak nie mają podjazdu

Te schabowe smakują jak u babci. Wystarczy 1 rzecz, by były chrupiące i soczyste

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | triki | ciasta