Reklama
Reklama

Dodaj łyżeczkę do ciasta. Naleśniki zyskają niepowtarzalny wygląd i właściwości zdrowotne

Tradycyjne naleśniki to danie, które często gości w naszych domach. Jednak możemy je przygotować całkiem inaczej niż zwykle, dzięki czemu zyskają one nie tylko nietypowy kolor, ale i smak. Co więcej, świetnie wpłyną na nasze zdrowie. Wystarczy dodać łyżeczkę pewnej egzotycznej przyprawy. Sprawdź, jak je przygotować.

Naleśniki to prawdopodobnie najpopularniejsza potrawa świata. Klasyczny przepis jest dobrze wszystkim znany, jednak istnieje również inna, ciekawa wersja tej potrawy. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić.  

Jak przygotować klasyczne naleśniki?

Klasyczna receptura na naleśniki jest wszystkim dobrze znana, a jej wykonanie jest niezwykle proste. Sprawia to, że często goszczą one na naszych stołach zarówno w formie śniadania, jak i obiadu. Podawane są one z różnymi dodatkami, zarówno tymi słodkimi, jak i słonymi.

Do zrobienia naleśników, wystarczą nam podstawowe składniki, takie jak:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej),
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego.

Robiąc klasyczne naleśniki wystarczy, że wsypiemy do miski mąkę, dodamy jajka, mleko, wodę i sól. Całość miksujemy na gładkie ciasto i dodajemy roztopione masło lub smarujemy nim patelnię przed smażeniem. Ten przepis wystarczy na zrobienie 10 sztuk naleśników.

Czytaj również: Ten przepis na chleb z garnka zrobi furorę w twoim domu. Lepszego nie jadłeś

Co dodać do naleśników, aby były wyjątkowe i zdrowe?

Jednak jeżeli chcemy, aby nasze naleśniki zyskały wyjątkowy kolor, a w dodatku przysłużyły się poprawie naszego zdrowia, możemy dodać łyżeczkę znanej przyprawy. Chodzi tu o kurkumę, czyli egzotyczny dodatek uprawiany na największą skalę w Indiach, Chinach i Ameryce Południowej.

Dodanie jej do naleśników sprawi, że zyskają ciekawy smak i staną się bardziej żółte. Oczywiście kurkuma ma także właściwości prozdrowotne. Między innymi wykazuje ona silne działanie przeciwzapalne, dlatego jej spożywanie zalecane jest przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym.

Co więcej, kurkuma wpływa również na metabolizm, co sprawia, że jest przydatna przy odchudzaniu. Jej regularne spożywanie przyczynia się także do spadku poziomu cukru i cholesterolu.

Zobacz także: Były przysmakiem w czasach PRL-u. Dzieci kochają je do dziś

Jak zrobić naleśniki z kurkumą?

Przygotowanie tych nietypowych naleśników nie jest niczym skomplikowanym i niewiele różni się od tradycyjnego przepisu. Składniki, których będziemy potrzebowali, to:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki wody,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 1 łyżka oliwy,
  • szczypta soli.

Mając już przygotowane wszystkie składniki, do miski wlewamy wodę, mleko, sól, oliwę, kurkumę, mąkę i jajka. Miksujemy wszystko ze sobą do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki, które możemy podawać z ulubionymi dodatkami.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy