Zapominasz o tym, pijąc siemię lniane? Tylko sobie szkodzisz
Siemię lniane jest coraz popularniejsze. Trudno się dziwić, ponieważ jest to prawdziwy superfood, który może bardzo korzystnie wpływać na nasz organizm. Jednak, aby tak się stało, musimy wiedzieć, jak korzystać z dobrodziejstw tego produktu, aby sobie nie zaszkodzić. Sprawdź, jakich błędów nie popełniać.
Siemię lniane może przynieść wiele korzyści naszemu organizmowi. Kluczowe jednak jest odpowiednie korzystanie z tego produktu, ponieważ w przeciwnym razie, zamiast nam pomóc, może nam zaszkodzić. Podpowiadamy, jakich błędów unikać i jak na co dzień stosować siemię lniane.
Siemię lniane znane jest z wielu właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim doskonale łagodzi ono dolegliwości żołądkowo-jelitowe, ponieważ jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. Co więcej, nasiona wykazują działanie osłonowe oraz łagodzą dolegliwości bólowe przewodu pokarmowego.
Dodatkowo siemię lniane obniża poziom cholesterolu. Tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca oraz układu krążenia. Dodatkowo wspomniany już błonnik pokarmowy ma zdolność do zmniejszania wchłaniania cholesterolu z pożywienia.
Dużo mówi się również o tym, że siemię lniane poprawia trawienie i wspomaga odchudzanie. To także zasługa błonnika, który absorbuje wodę w układzie pokarmowym i pomaga zwiększyć uczucie sytości. Przeciwdziała ono także zaparciom. Warto także wspomnieć, że produkt ten jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są ważne dla zdrowia serca i mózgu.
Jedną z zalet siemienia lnianego, jest również to, że składniki odżywcze w nim zawarte korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci, nawilżając je oraz wzmacniając.
Chcąc jednak stosować siemię lniane na co dzień, musimy wiedzieć, jak prawidłowo to robić, aby sobie nie szkodzić. Wiele osób popełnia bowiem błąd i po włączeniu do swojej diety siemienia lnianego w dużej ilości, zapomina o kluczowej zasadzie. Mowa o piciu odpowiedniej ilości wody.
Jest to istotne, ponieważ siemię obfituje w błonnik, który pęcznieje w jelitach i wchłania wodę. Wobec tego picie co najmniej 2 litrów wody dziennie pozwoli zapobiec zaparciom i wesprze prawidłowe działanie układu pokarmowego. Zaniedbanie tej kwestii, może nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne, w tym m.in. niedrożność jelit.
Oprócz tego pamiętajmy, aby nie przekraczać dziennej zalecanej porcji błonnika pokarmowego, która wynosi 25-40 g. Ważne jest też to, jak przechowujemy siemię lniane. Należy trzymać je w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu, ponieważ słońce i wysoka temperatura mogłyby doprowadzić do szybkiego jełczenia zawartego w siemieniu tłuszczu. Wtedy to nasiona mogą stać się szkodliwe.
Czytaj również: Pijesz taką kawę? Nawet nie wiesz, jak sobie szkodzisz
Na co dzień siemię lniane możemy stosować na wiele różnych sposobów. Jedną z najpopularniejszych metod, jest przygotowanie naparu. Wystarczy jedną zmieloną łyżkę nasion zalać połową szklanki gorącej wody. Napar odstawiamy na 15 minut i po tym czasie jest gotowy do spożycia.
Dobrym pomysłem jest również dorzucanie siemienia lnianego do różnego rodzaju koktajli. Nadaje się on także do dodawania go do zup, sosów, wypieków czy sałatek. Wiele osób dosypuje również siemię lniane do swoich owsianek.
Zobacz też:
Wszyscy myślą, że ten grzyb jest trujący. Tymczasem w sosie to niebo w gębie
Nie wkładaj płaszczy i kurtek do pralki. Tak odświeżysz je szybciej
Babcia tak przechowuje orzechy włoskie. Świeże i bez grama pleśni przez całą zimę