Pijesz taką kawę? Nawet nie wiesz, jak sobie szkodzisz
Dla wielu osób dzień bez kawy jest dniem straconym. Jak jednak ją pić, aby sobie nie szkodzić? Okazuje się, że trzeba zwrócić uwagę na kilka czynników, które mają duży wpływ na nasz organizm. Warto więc wiedzieć kiedy sięgać po kawę i w jaki sposób ją pić, aby działała pozytywnie na nasze ciało. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o piciu kawy.
Sięgając każdego dnia po kawę, warto to robić w taki sposób, aby sobie nie szkodzić, a zamiast tego wspierać swój organizm i zyskiwać rzeczywistą energię po napoju. Okazuje się bowiem, że wiele osób popełnia błędy, które sprawiają, że nie tylko napar ten ich nie pobudza, ale i wpływa negatywnie na organizm.
Wiele osób sięga po kawę o poranku. Jednak niestety spora część miłośników tego napoju popełnia popularny błąd, jakim jest picie kawy przed zjedzeniem śniadania. Okazuje się bowiem, że spożycie jej na pusty żołądek, prowadzi do podrażnienia śluzówki, a także zgagi, nadkwasoty, a nawet i może skutkować problemami z trawieniem.
Co więcej, kawa pita na czczo podnosi poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu. W rezultacie stajemy się bardziej nerwowi i rozdrażnieni. Wobec tego, zanim sięgniemy po ten aromatyczny i energetyzujący napój, należy zjeść, choć mały posiłek, który ochroni nasz żołądek i pozwoli nam skorzystać w pełni z kawy.
Kolejnym częstym błędem jest to, że nawet gdy wypijemy kawę po śniadaniu, to często zapominamy o nawadnianiu się i ciepły napój staje się jedynym wypitym przez nas płynem przez najbliższe kilka godzin.
Jest to niekorzystne dla nas, ponieważ zawarta w kawie kofeina może działać moczopędnie, co prowadzi do szybszej utraty płynów, więc musimy pamiętać o dostarczaniu naszemu organizmowi wody. Zaleca się, aby na każdą filiżankę kawy wypijać szklankę wody.
Spora część osób sięga również po kawę z mlekiem. Musimy jednak mieć świadomość, że takie połączenie ma swoje minusy. Białka, które znajdują się w mleku, mogą utrudniać wchłanianie niektórych składników odżywczych, w tym wapnia czy żelaza. Wobec tego osoby cierpiące na niedobory muszą uważać na to, z czym łączą ten napój.
Nie znaczy to jednak, że konieczna jest całkowita rezygnacja z mleka. Zamiast tego możemy go zastąpić go napojami roślinnymi, np. mlekiem sojowym czy migdałowym. Dzięki temu przysłużymy się swojemu organizmowi.
Czytaj również: Masz problem z otwieraniem słoików? Za ten sposób będziesz dziękować
Istotne jest również, to kiedy sięgamy po kawę. Z racji tego, że kofeina utrzymuje się w organizmie nawet przez 6 godzin, nie należy pić jej po godzinie 15:00, ponieważ blokuje ona produkcję melatoniny, odpowiedzialnej za dobry sen. W przypadku, gdy nie chcemy rezygnować z tego smacznego napoju, to pijąc go późnym popołudniem, wybierajmy wersję bezkofeinową.
Pamiętajmy również, aby nie sięgać po kawę od razu po posiłku, np. po obiedzie. Napój ten pity bezpośrednio po zjedzeniu może zaburzać wchłanianie składników odżywczych, w tym cynku, wapnia oraz żelaza. Dodatkowo zdarza się, że utrudnia również trawienie białek, sprawiając, że będziemy się czuli ociężali. Z tego względu lepiej poczekać co najmniej pół godziny po posiłku, zanim zaparzymy kawę.
Zobacz też:
Nie uwierzysz, czym najszybciej usuniesz stary tłuszcz. Wystarczy kilka kropel
Zrób to, póki trwa lato. Materac będzie wyglądał, jak nowy
Nigdy nie myj tym telewizora. Wyląduje na śmietniku szybciej, niż myślisz