Reklama
Reklama

Czy na diecie keto można jeść pizzę? Tę zdecydowanie, bo nie ma węglowodanów

Dieta ketogeniczna nie zawsze oznacza same wyrzeczenia. Nie wierz, jak ktoś ci mówi, że przechodząc na ten sposób żywienia, już nigdy nie zjesz swojej ulubionej pizzy. To ściema! Zrób keto pizzę z tego przepisu i ciesz się ukochanym smakiem bez wyrzutów sumienia.

Decydując się na wprowadzenie diety ketogenicznej, rezygnujemy z dużej ilości węglowodanów. W efekcie ograniczamy spożycie m.in. chleba, bułek, makaronu, ziemniaków czy ryżu. Tym samym musimy też zrezygnować z ulubionych fast foodów jak pizza.

Nie będziemy musieli ich ograniczać jednak, gdy uda nam się przyrządzić je zgodnie z zasadami diety ketogenicznej. Najważniejsze jest więc zachowanie niskiej zawartości węglowodanów, a nie jest to niemożliwe. Taką keto pizzę zrobisz z tego przepisu.

Składniki na keto pizzę

Keto pizzę przygotujesz z kilku prostych składników. Podstawa składa się jedynie z trzech produktów, które wpisują się w założenia diety. Każde z nich dostaniesz w dowolnym sklepie.

Do zrobienia podstawy keto pizzy użyjesz:

  • 50 g serka mascarpone;
  • białka jaj;
  • 1 żółtka;
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii;
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano;
  • soli.

Jako dodatki użyj swoich ulubionych składników. My proponujemy:

  • szynkę;
  • tartą mozzarellę;
  • sos pomidorowy;
  • oliwki czarne lub zielone.

Czytaj także: Czy ciasto czekoladowe bez mąki i cukru może być smaczne? Tak, na dodatek zrobisz je w 10 minut

Krok 1

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Do piany dodaj żółtka i przyprawy. Delikatnie wymieszaj łyżką lub połącz za pomocą miksera na wolnych obrotach.

Krok 2

Do miski z jajkami dodaj serek mascarpone. Ponownie połącz łyżką lub mikserem. Masa powinna być płynna.

Krok 3

Zawartość miski przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód pizzy piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 10 minut.

Krok 4

Po tym czasie blachę wyjmij z piekarnika. Przypieczony spód posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym i ułóż dodatki.

Krok 5

Pizzę ponownie wstaw do piekarnika. Piecz ją jeszcze przez około 10 minut. Ser powinien się roztopić i zarumienić.

Krok 6

Pizzę keto podawaj na ciepło z ulubionymi sosami lub oliwą smakową.

Zobacz też:

Orzeźwiająca kawa mrożona na gorące dni. Nietypowy dodatek może zaskoczyć

Łosoś i szparagi w roli głównej. Prosty przepis, a smakuje jak w najdroższej restauracji

Do mizerii dodaj ten składnik. Jest nietypowy, ale znakomicie podkręca smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | dieta