Po pieczeniu zostały ci białka? Zrób te szybkie ciastka. W PRL-u były hitem, dziś mało kto o nich pamięta
Kruche, słodkie i błyskawiczne w przygotowaniu. W czasach PRL-u gościły niemal na każdym stole jako idealny sposób na wykorzystanie białek, które zostawały po przygotowaniu innych wypieków. Kokosanki to dla wielu smak dzieciństwa. Poznaj prosty przepis, dzięki któremu ponownie zasmakujesz obłędnych kokosowych ciasteczek.
Dla wielu osób bezdyskusyjnie są ulubionymi ciastkami. Idealnie kruche i słodkie z nutą kokosu, świetnie sprawdzają się jako przekąska do kawy. Najlepsze w nich jest to, że można je przygotować dosłownie w kilka chwil z wykorzystaniem paru produktów, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Jak wykonać kultowe kokosanki?
Po upieczeniu drożdżowych lub kruchych wypieków bądź po ugotowaniu carbonary często zostają niewykorzystane białka. Nie chcąc ich wyrzucać, warto przygotować z nich ekspresowe, a przy tym obłędne w smaku ciastka. W czasach PRL-u były hitem i nie lada rarytasem. Kiedy nie masz czasu na wypiekanie bezy, przygotuj banalnie proste kokosanki.
Idealnie sprawdzą się jako poczęstunek do kawy. Miękkie w środku, a na zewnątrz chrupkie. Takie właśnie są kokosanki, które przez wielu uznawane są za ulubione ciastka. Ich bazą są wiórki z kokosa, białka jajek oraz cukier. Przygotowanie nie jest skomplikowane i poradzi sobie z nimi nawet osoba, która dopiero rozpoczyna przygodę z pieczeniem. Idealnie wyważony słodki smak kokosanek dla wielu osób jest powrotem do słodkich czasów dzieciństwa.
Przeczytaj również: To przepis na najzdrowsze ciasto świata. Nawilża od środka i nie tuczy
Kokosanki są niezwykle proste w wykonaniu. Co więcej, można z nimi eksperymentować, dodając różne dodatki. Chcąc podkręcić smak, można dosypać szczyptę cynamonu. Decydując się na nieco zdrowszą wersję, tradycyjny cukier można zamienić na stewię bądź inny słodzik. Warto pamiętać, że zawsze warto użyć więcej wiórków koksowych niż mniej.
Do wykonania kokosanek będą potrzebne następujące składniki:
- Białka z 3-4 jajek
- 300 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru (lub inny słodzik)
- Szczypta soli
- Opcjonalnie: kilka kropelek olejku migdałowego
Z podanej porcji wyjdzie ponad 30 kokosanek. Aby je przygotować, do miski z białkami wsyp szczyptę soli i zacznij je ubijać za pomocą miksera, sukcesywnie zwiększając obroty. Ubijaj przez około 2 minuty. Następnie zacznij dodawać cukier po jednej łyżce, miksując aż do dokładnego wymieszania. Finalnie powinna powstać gęsta masa białkowa.
Dla smaku wkrop kilka kropel olejku migdałowego, a następnie dodaj wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszaj i z powstałej masy zacznij formować kokosanki. Najlepiej wykonywać to łyżką. Można do tego również użyć rękawa cukierniczego. Kolejne ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kiedy wyrobisz całość masy, uformowane kokosanki wsadź do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na maksymalnie 20 minut. W między czasie, sprawdzaj jednak, czy nie przypiekają się zbyt mocno. Ważne, aby ciasteczka piec z włączoną opcją termoobiegu. Finalnie kokosanki powinny być lekko zarumienione. Przechowywane w odpowiednich warunkach, swoją kruchość zachowają przez kilka dni.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki