Reklama
Reklama

Nie kupuję już ciastek, a piekę babeczki a’la pieguski. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Pieguski to bardzo popularne ciastka. Kiedyś kupowałam je bardzo często, lecz postanowiłam zamienić te słodycze na zdrowsze, równie smaczne muffinki. Sprawdź prosty przepis na babeczki a'la pieguski. Ich smak zachwyci nie tylko dzieci.

Babeczki a'la pieguski nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych. Zrobimy je bardzo szybko i zastąpimy nimi kupne ciastka. Sprawdź składniki potrzebne do muffinek i sposób ich przygotowania.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia babeczek a'la piegusków?

Babeczki a'la pieguski są nie tylko bardzo smaczne, ale również sycące. Możemy zatem zabrać je na drugie śniadanie do pracy. Oto lista składników na 12 pieguskowych muffinek:

  • 300 g mąki pszennej;
  • 100 g cukru;
  • 10 ml ekstraktu waniliowego;
  •  2 jajka;
  • 100 ml oleju;
  • 150 ml wody gazowanej;
  • 10 g proszku do pieczenia;
  • 10 g gorzkiej czekolady.

Warto modyfikować składniki tych babeczek, jeśli chcemy upiec takie w wersji fit. Cukier zastępujemy miodem, ksylitolem lub syropem klonowym. Z kolei czekoladę zamieniamy na owoce np. borówki amerykańskie bądź jagody. Mąkę pszenną natomiast możemy wymieszać z tą owsianą, aby wypiek był bardziej sycący i miał orzechowy posmak. 

Przepis na babeczki a'la pieguski

  • Składniki

Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy przez sito, a czekoladę kroimy na mniejsze, lecz niezbyt drobne kawałki

  • Ciasto

W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, ekstrakt z wanilii i proszek do pieczenia, natomiast w drugiej łączymy mokre składniki tj. jajka, olej i wodę. Następnie wlewamy je do miski z suchymi składnikami i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wrzucamy kawałki czekolady

  • Pieczenie

Papilotki umieszczamy w formie na babeczki i wlewamy do nich ciasto. Babeczki a'la pieguski pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy muffinki są gotowe. 

Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piekarnika, a po 5 minutach otwieramy je do połowy. Po tym czasie wyjmujemy babeczki a'la pieguski, czekając aż całkowicie ostygną. Na koniec możemy oprószyć muffinki cukrem pudrem.

Zobacz też:

Moja babcia wie, jak zagęścić dżem. Nie chodzi o dodatki, lecz o sposób gotowania

Jedziesz w Bieszczady? Koniecznie spróbuj tych lokalnych przysmaków

Zrób zamiast jagodzianek. Przysmak z PRL-u będziesz jeść przez cały rok

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | przekąski