Reklama
Reklama

Czy ciasto czekoladowe bez mąki i cukru może być smaczne? Tak, na dodatek zrobisz je w 10 minut

Ciasto czekoladowe to słodki przysmak, który uwielbiają zarówno duzi, jak i mali. Niestety, nie jest tak zdrowe, jakbyśmy tego oczekiwali, przez co często musimy z niego rezygnować. A co, gdyby wyeliminować najbardziej szkodliwe składniki i zrobić deser bez nich? Wypróbuj ten przepis na ciasto czekoladowe bez mąki i cukru, a przekonasz się, że też potrafi być pyszne.

Mąka i cukier to podstawa każdego słodkiego wypieku. Wiele osób nie wyobraża sobie zrobić ciasta bez tych dwóch składników. Na szczęście da się znaleźć ich zdrowsze alternatywy. Zamiast klasycznej mąki pszennej wykorzystamy płatki owsiane. Cukier natomiast wymień na popularny owoc.

Składniki na ciasto czekoladowe bez mąki i cukru

Ciasto czekoladowe bez mąki i cukru wymaga niewielu składników. Zdecydowaną część z nich najprawdopodobniej już masz w domu. Jeśli nie, to nic się nie martw. Dostaniesz je w każdym sklepie, bez względu na porę roku.

Do przygotowania deseru musisz mieć:

  • 120 g błyskawicznych płatków owsianych;
  • 2 dojrzałe banany;
  • 250 ml gorącego mleka;
  • 2 jajka;
  • 3 łyżki kakao;
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
  • szczyptę soli.

Dodatkowo takie ciasto możesz urozmaicić o ulubione przyprawy. Świetnie wkomponuje się tu m.in. cynamon, ekstrakt waniliowy, kardamon czy przyprawa do piernika. Do masy możesz także dodać posiekane orzechy. Te dodatki są jednak opcjonalne.

Czytaj także: Jaglane fit brownie można jeść nawet na diecie. Banalnie prosty przepis i obłędny smak

Krok 1

Płatki owsiane wsyp do miski i zalej gorącym mlekiem. Całość wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na co najmniej 10 minut. Przez ten czas płatki powinny napęcznieć, wciągając cały płyn.

Krok 2

W osobnej misce umieść dojrzałe banany. Rozgnieć je widelcem do utworzenia pulpy. Do niej wbij jajka i połącz.

Krok 3

Do masy z bananów i jajek dosyp kakao, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. W masie nie powinno być żadnych grudek.

Krok 4

Do utworzonej masy dodaj napęczniałe płatki owsiane. Produkty ponownie połącz i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 5

Ciasto czekoladowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 40 minut.

Krok 6

Po tym czasie ciasto bez mąki i cukru wyciągnij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.

Krok 7

Gotowe ciasto czekoladowe możesz podawać oprószone cukrem pudrem, posypane płatkami migdałów czy nawet z ulubioną domową konfiturą.

Zobacz też:

Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta