Reklama
Reklama

Niezastąpiony patent na obieranie czosnku. Zrobisz to w 10 sekund

Czosnek to niezbędny dodatek wielu potraw. Jego ząbki są niewielkie, a mają wyjątkowo mocny aromat. Z tych powodów obieranie ich w dłoniach może być kłopotliwe. Przez nieduży rozmiar jest to niewygodne, a charakterystyczny zapach zostaje na długo na palcach. Szybko zmienisz to tym prostym patentem.

Czosnek od setek lat wykorzystywany jest na całym świecie zarówno w kuchni, jak i medycynie tradycyjnej. Jego surowa postać jest bogatym źródłem wszelkich witamin i minerałów. Do tego wykazuje właściwości wspierające odporność, jest przeciwwirusowy i antybakteryjny. Dodawanie go do potraw to więc nie tylko podkręcenie smaku, ale też szereg korzyści dla organizmu.

Tak szybko obierzesz czosnek z łupinek

Obieranie czosnku jest nieco kłopotliwe. Jego ząbki są naprawdę niewielkie, więc proces wbrew pozorom potrafi trwać bardzo długo. Do tego przez ten czas aromat nie tylko osiada, ale niemalże "wżera się" w skórę dłoni i palców na wiele godzin.

Jeśli chcesz go o wiele szybciej i łatwiej obrać to wystarczy, że ząbek czosnku podgrzejesz. W tym celu włóż go do mikrofali, a czas ustaw jedynie na 10 sekund. Po wyciągnięciu warzywa zauważymy, że łupinki wyraźnie odstają od ząbka. Dzięki temu obierzemy go z niebywałą łatwością.

Sposób ten w żaden sposób nie wpływa na zmianę smaku czosnku. Zachowane także zostają jego wartości odżywcze, a tym samym nie zmieniają się jego właściwości lecznicze.

Czytaj także: Obieranie jajek nigdy nie było tak proste. Wystarczy zastosować ten jeden trik

Jak inaczej równo łatwo obrać czosnek?

Polecanym i znanym sposobem na łatwe obieranie czosnku jest także zgniecenie ząbku. W tym celu kładziemy go na desce i przyciskamy za pomocą szerokiego noża lub szklanki. W efekcie łupinki niemalże same zaczną odchodzić, a obranie ich do końca to już formalność.

Druga metoda przypominać może otwieranie cukierka. Ząbek czosnku łapiemy palcami na obu końcach i obracamy je w przeciwnych kierunkach. W ten sposób łupiny zaczną odchodzić od ząbka.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki