Reklama
Reklama

Obieranie jajek nigdy nie było tak proste. Wystarczy zastosować ten jeden trik

Jajka są smaczne na miękko, twardo oraz jako dodatek do wielu dań. Świetnie sprawdzą się w sałatkach, jak i w postaci pasty jajecznej. Wiele osób rezygnuje jednak z częstego przygotowania jajek przez konieczność obierania ich z łupek. Ten żmudny i zazwyczaj problematyczny proces skutecznie ku temu zniechęca. Na szczęście istnieje skuteczny sposób, dzięki któremu obieranie jajek stanie się o wiele prostsze.  

Chcesz szybko przygotować śniadanie i wszystko idzie sprawnie, aż do momentu obierania jajek. Zdarza się, że jest to prawdziwa szkoła cierpliwości, która skutecznie zniechęca do gotowania jajek przy następnej okazji. Co w sytuacji, gdy do obrania mamy więcej niż jedno jajko? Warto zastosować ten jeden sposób, dzięki któremu obierzesz je bez większego wysiłku. 

Nie warto rezygnować z jajek tylko przez to, że trzeba je obrać ze skorupki

Jajka są źródłem wielu witamin i składników odżywczych, dlatego nie warto ich pomijać w swojej codziennej diecie. Zwłaszcza że są obfite w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Co więcej, te ugotowane na twardo są składnikiem wielu ciekawych potraw. Opcji ich podanie jest naprawdę sporo. Wyśmienicie smakują również na zwyczajnej kanapce lub solo. 

Zdarza się jednak, że sam fakt ugotowania, a następnie obrania jajek sprawia, że rezygnujemy z ich udziału w naszym posiłku. Dla wielu osób to problematyczna czynność, która zabiera sporo cennego czasu, zwłaszcza o poranku. Na szczęście istnieją pewne triki, które na celu mają ułatwić obieranie jajek. Wśród nich jeden wydaje się być szczególnie łatwy i efektywny. 

Przeczytaj również: Racuchy wyrosną duże i puszyste. Ten przepis dała mi babcia

Od teraz obieranie jajka zajmie tylko kilka sekund

Niepozorny sposób z wykorzystaniem słoika z wodą może sprawić, że gotowane jajko z powrotem powróci do twoich potraw. Obieranie jajek już nigdy nie będzie uciążliwą czynnością. Wystarczy, że ugotujesz jajko i w tym czasie przygotujesz słoik z chłodną wodą, która będzie wynosić około ¼ pojemności szklanego pojemnika.  

Po tym jak wyciągniesz jajko z garnka, wsadź je do słoika. Zakręć i zacznij energicznie potrząsać. Tym sposobem doprowadzisz do popękania skorupki jajka. Wodę wylej ze słoika, a jajko delikatnie wyciąg i oczyść z pozostałości skorupek. I to wszystko. Jajko jest gotowe do spożycia. Co więcej, w ten sposób nie będzie już gorące. Ten trik idealnie sprawdzi się na szybko przy śniadaniu, jak i przy obieraniu większej ilości jajek do sałatek. Z nim obieranie skorupek właśnie stało się proste. Koniec niepotrzebnych nerwów.  

Zobacz też:

Nie uwierzysz, czym najszybciej usuniesz stary tłuszcz. Wystarczy kilka kropel

Zrób to, póki trwa lato. Materac będzie wyglądał, jak nowy

Nigdy nie myj tym telewizora. Wyląduje na śmietniku szybciej, niż myślisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby