Reklama
Reklama

Obieranie jajek nigdy nie było tak proste. Wystarczy zastosować ten jeden trik

Jajka są smaczne na miękko, twardo oraz jako dodatek do wielu dań. Świetnie sprawdzą się w sałatkach, jak i w postaci pasty jajecznej. Wiele osób rezygnuje jednak z częstego przygotowania jajek przez konieczność obierania ich z łupek. Ten żmudny i zazwyczaj problematyczny proces skutecznie ku temu zniechęca. Na szczęście istnieje skuteczny sposób, dzięki któremu obieranie jajek stanie się o wiele prostsze.  

Chcesz szybko przygotować śniadanie i wszystko idzie sprawnie, aż do momentu obierania jajek. Zdarza się, że jest to prawdziwa szkoła cierpliwości, która skutecznie zniechęca do gotowania jajek przy następnej okazji. Co w sytuacji, gdy do obrania mamy więcej niż jedno jajko? Warto zastosować ten jeden sposób, dzięki któremu obierzesz je bez większego wysiłku. 

Nie warto rezygnować z jajek tylko przez to, że trzeba je obrać ze skorupki

Jajka są źródłem wielu witamin i składników odżywczych, dlatego nie warto ich pomijać w swojej codziennej diecie. Zwłaszcza że są obfite w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Co więcej, te ugotowane na twardo są składnikiem wielu ciekawych potraw. Opcji ich podanie jest naprawdę sporo. Wyśmienicie smakują również na zwyczajnej kanapce lub solo. 

Zdarza się jednak, że sam fakt ugotowania, a następnie obrania jajek sprawia, że rezygnujemy z ich udziału w naszym posiłku. Dla wielu osób to problematyczna czynność, która zabiera sporo cennego czasu, zwłaszcza o poranku. Na szczęście istnieją pewne triki, które na celu mają ułatwić obieranie jajek. Wśród nich jeden wydaje się być szczególnie łatwy i efektywny. 

Przeczytaj również: Racuchy wyrosną duże i puszyste. Ten przepis dała mi babcia

Od teraz obieranie jajka zajmie tylko kilka sekund

Niepozorny sposób z wykorzystaniem słoika z wodą może sprawić, że gotowane jajko z powrotem powróci do twoich potraw. Obieranie jajek już nigdy nie będzie uciążliwą czynnością. Wystarczy, że ugotujesz jajko i w tym czasie przygotujesz słoik z chłodną wodą, która będzie wynosić około ¼ pojemności szklanego pojemnika.  

Po tym jak wyciągniesz jajko z garnka, wsadź je do słoika. Zakręć i zacznij energicznie potrząsać. Tym sposobem doprowadzisz do popękania skorupki jajka. Wodę wylej ze słoika, a jajko delikatnie wyciąg i oczyść z pozostałości skorupek. I to wszystko. Jajko jest gotowe do spożycia. Co więcej, w ten sposób nie będzie już gorące. Ten trik idealnie sprawdzi się na szybko przy śniadaniu, jak i przy obieraniu większej ilości jajek do sałatek. Z nim obieranie skorupek właśnie stało się proste. Koniec niepotrzebnych nerwów.  

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby