Reklama
Reklama

Wkładasz do sałatki, dodaj też do ciasta na pierogi. Będzie miękkie i sprężyste

To jeden z najważniejszych składników kultowej sałatki jarzynowej. Polacy często dodają go do kanapek, jaj i dań mięsnych, ale mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że można wykorzystać go również do przygotowania domowych pierogów. Spróbuj to zrobić, a zobaczysz, że ciasto będzie dużo bardziej miękkie i sprężyste.

Majonez to produkt, który w lodówce ma chyba każdy Polak. Na pewno ty również regularnie wykorzystujesz go do smarowania kanapek lub jaj, używasz jako podstawowy składnik dipów, dodajesz do sałatek i dań mięsnych. Możemy się jednak założyć, że nie wiedziałeś, iż może ci się on przydać również podczas lepienia domowych pierogów na obiad czy kolację. 

Dzięki dodatkowi majonezu ciasto będzie się o wiele łatwiej lepiło, a pierogi wyjdą dużo bardziej sprężyste i będą miękkie jak chmurka.

Dodaj majonez do ciasta na pierogi. Będą miękkie i sprężyste

Dodanie majonezu do ciasta na pierogi ma mnóstwo zalet. Przede wszystkim, pozytywnie wpływa na samą konsystencję ciasta, które dużo łatwiej się lepi, jest o wiele bardziej elastyczne, gładkie i jednolite. Dzięki niemu pierogi po ugorowaniu wydają się być miękkie jak chmurka i nabierają ciekawego smaku.

Może cię zainteresować: Zapomniana zupa z kiszonej kapusty. Nasze babcie gotowały ją na okrągło

Przepis na pierogi z majonezem, które rozpływają się w ustach

Skoro znasz już sekretny składnik ciasta na najlepsze domowe pierogi, spróbuj zrobić domowy przysmak samodzielnie. Wystarczy, że poza majonezem wyjmiesz jeszcze trzy produkty z kuchennej szafki i połączysz je ze sobą.

Składniki na pierogi z majonezem:

  • mąka - 2 szklanki
  • gorąca woda - 1 szklanka
  • majonez - 1 łyżka
  • sól - 0,5 łyżeczki

Przygotowanie domowych pierogów zacznij od przesiania mąki do miski, dodaj majonez, sól, a na koniec wlej gorącą wodę. Wymieszaj składniki na ciasto i wyrabiaj go rękami przez 5 minut lub chwilę dłużej do momentu, w którym konsystencja będzie gładka i elastyczna. 

Zawiń kulę ciasta i odstaw go na pół godziny (koniecznie przykryj, aby nie wyschło), a później podziel na trzy równe części i każdą z nich cienko rozwałkuj. Wytnij kółka szklanką i nadziej wedle uznania. Zlep brzegi pierogów, odłóż je na bok i przykryj zwilżoną czystą ściereczką, po to, by szybko nie wyschły. Wrzucaj pierogi do osolonej wrzącej wody i gotuj przez około 2 minuty od momentu, w którym wypłyną na wierzch.

Czytaj również: To najlepszy tłuszcz do smażenia pączków. Będą rozpływały się w ustach              

Zobacz też:

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki

Kładę truskawki do foremek i zalewam je masą. W mgnieniu oka mam pyszne babeczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy