Reklama
Reklama

Wkładasz do sałatki, dodaj też do ciasta na pierogi. Będzie miękkie i sprężyste

To jeden z najważniejszych składników kultowej sałatki jarzynowej. Polacy często dodają go do kanapek, jaj i dań mięsnych, ale mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że można wykorzystać go również do przygotowania domowych pierogów. Spróbuj to zrobić, a zobaczysz, że ciasto będzie dużo bardziej miękkie i sprężyste.

Majonez to produkt, który w lodówce ma chyba każdy Polak. Na pewno ty również regularnie wykorzystujesz go do smarowania kanapek lub jaj, używasz jako podstawowy składnik dipów, dodajesz do sałatek i dań mięsnych. Możemy się jednak założyć, że nie wiedziałeś, iż może ci się on przydać również podczas lepienia domowych pierogów na obiad czy kolację. 

Dzięki dodatkowi majonezu ciasto będzie się o wiele łatwiej lepiło, a pierogi wyjdą dużo bardziej sprężyste i będą miękkie jak chmurka.

Dodaj majonez do ciasta na pierogi. Będą miękkie i sprężyste

Dodanie majonezu do ciasta na pierogi ma mnóstwo zalet. Przede wszystkim, pozytywnie wpływa na samą konsystencję ciasta, które dużo łatwiej się lepi, jest o wiele bardziej elastyczne, gładkie i jednolite. Dzięki niemu pierogi po ugorowaniu wydają się być miękkie jak chmurka i nabierają ciekawego smaku.

Może cię zainteresować: Zapomniana zupa z kiszonej kapusty. Nasze babcie gotowały ją na okrągło

Przepis na pierogi z majonezem, które rozpływają się w ustach

Skoro znasz już sekretny składnik ciasta na najlepsze domowe pierogi, spróbuj zrobić domowy przysmak samodzielnie. Wystarczy, że poza majonezem wyjmiesz jeszcze trzy produkty z kuchennej szafki i połączysz je ze sobą.

Składniki na pierogi z majonezem:

  • mąka - 2 szklanki
  • gorąca woda - 1 szklanka
  • majonez - 1 łyżka
  • sól - 0,5 łyżeczki

Przygotowanie domowych pierogów zacznij od przesiania mąki do miski, dodaj majonez, sól, a na koniec wlej gorącą wodę. Wymieszaj składniki na ciasto i wyrabiaj go rękami przez 5 minut lub chwilę dłużej do momentu, w którym konsystencja będzie gładka i elastyczna. 

Zawiń kulę ciasta i odstaw go na pół godziny (koniecznie przykryj, aby nie wyschło), a później podziel na trzy równe części i każdą z nich cienko rozwałkuj. Wytnij kółka szklanką i nadziej wedle uznania. Zlep brzegi pierogów, odłóż je na bok i przykryj zwilżoną czystą ściereczką, po to, by szybko nie wyschły. Wrzucaj pierogi do osolonej wrzącej wody i gotuj przez około 2 minuty od momentu, w którym wypłyną na wierzch.

Czytaj również: To najlepszy tłuszcz do smażenia pączków. Będą rozpływały się w ustach              

Zobacz też:

To pyszne ciasto pochodzi z Podlasia. Robi się je z aż 12 warstw

"Sałatka teściowej" od dawna króluje na moim stole. To nieoczywiste połączenie składników jest hitem

Ten napój pobudza lepiej, niż kawa. Przepis ma kilkaset lat

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy