Szybka surówka do obiadu. Zrobisz ją w kilka minut, a smakuje jak w restauracji
Niektóre dania obiadowe nie mogą obejść się bez surówki. W tym rodzaju potrawy niezmiernie ważna jest świeżość wykorzystywanych składników, od której w głównej mierze zależy końcowy smak. Surówką wartą szczególnej uwagi jest surówka z pora. Pasuje do wielu dań – można ją podawać zarówno z kotletami mielonymi, jak i pieczoną rybą. Jak przygotować pyszną surówkę z pora? Sprawdź nasz przepis!
Surówka na bazie pora z marchewką i jabłkiem to idealny dodatek do wielu rodzajów dań, zarówno mięsnych, jak i jarskich. Rewelacyjnie będzie smakować między innymi z kotletem mielonym, polędwicą wieprzową, tradycyjnym schabowym czy dorszem pieczonym lub smażonym. Surówka świetnie uzupełni również potrawy wegetariańskie, takie jak pulpety z soczewicy czy kotlety jaglane.
Świeże warzywa wchodzące w skład rzeczonej surówki czynią z niej bardzo zdrowy posiłek pełen różnych witamin i minerałów. Por jest doskonałym źródłem witaminy B6, C i K oraz magnezu. Z kolei marchew zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz beta-karoten. Właśnie z tego względu warto od czasu do czasu przygotowywać surówkę z pora na obiad.
Przygotowanie surówki nie jest skomplikowane – całość zajmie ci kilka minut (plus około 20 minut "przegryzania się" surówki w lodówce). Do jej wykonania potrzebne będą łatwo dostępne składniki. W co konkretnie trzeba się zaopatrzyć? Oto lista:
- 1 por;
- 1 duża marchew;
- 1 jabłko;
- łyżeczka soku z cytryny;
- pół łyżeczki soli;
- łyżeczka cukru;
- 1 łyżka majonezu;
- 3 łyżki jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
Białą część pora kroimy w drobną kostkę i umieszczamy go w misce. Do naczynia trafia również starta na grubych oczkach marchew oraz jabłko. Całość doprawiamy połową łyżeczki soli, a następnie polewamy sokiem z cytryny. Potem uzupełniamy wszystko łyżeczką cukru.
W oddzielnym naczyniu łączymy majonez i jogurt naturalny, po czym dodajemy wszystko do warzyw. Całość porządnie mieszamy i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie surówka jest gotowa do spożycia.
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia