Reklama
Reklama

Dodaj ten składnik do kotletów mielonych, a wyjdą smaczne jak nigdy

Kotlety mielone to częsty wybór na obiad. Możemy je szybko i w łatwy sposób przygotować. Jednak jeśli chcemy, aby były jeszcze smaczniejsze, możemy dodać do nich kilka składników, które sprawią, że danie będzie pozytywnie zaskakiwało. Sprawdź, jak przygotować pyszne kotlety mielone.

Kotlety mielone to lubiana potrawa, serwowana często na obiad. Można je przygotowywać na wiele sposobów i dodając do nich różne składniki zmieniać całkowicie ich smak. Przedstawiamy przepis, który sprawi, że domownicy chętnie zjedzą swoją porcję i poproszą o dokładkę.

Co dodać do mięsa, żeby kotlety wyszły chrupkie i pyszne?  

Tradycyjne kotlety mielone często goszczą w naszych domach i dla wielu osób są jednym z ulubionych dań. Jednak jeżeli dodamy do nich jeszcze kilka składników, to sprawimy, że kotlety w mgnieniu oka znikną z talerza, a nasi domownicy pokochają ten przepis.

Chcąc przygotować kotlety mielone z dodatkiem chrupiących warzyw, musimy wyposażyć się w składniki, takie jak:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 marchew,
  • natka pietruszki,
  • 200 ml sosu pomidorowego,
  • 10 dag żółtego sera,
  • pół kapusty pekińskiej,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka.

Następnie chcąc zrobić pyszne kotlety mielone w nowej wersji, musimy na początek podsmażyć na patelni cebulę oraz czosnek. Kolejnym krokiem jest starcie na tarce o dużych oczkach marchwi i posiekanie kapusty pekińskiej. Wszystkie warzywa smażymy na patelni przez około 8 minut, ciągle je mieszając.

Po podsmażeniu przekładamy je do miski i dodajemy mięso mielone. Siekamy natkę pietruszki i dosypujemy ją do całości wraz z przyprawami, łącząc wszystko w jednolitą całość. Formujemy kotlety i podsmażamy je na patelni na złoty kolor.

Czytaj również: Chrupki z makaronu. Zdrowsza i tańsza alternatywa dla chipsów

Jak przygotować kotlety, aby były jeszcze smaczniejsze?

Chcąc, by nasz obiad zachwycał jeszcze bardziej, powinniśmy tak przygotowane kotlety mielone zalać sosem pomidorowym i przełożyć je do naczynia żaroodpornego.

Na wierzchu posypujemy je startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Po tym czasie danie jest już gotowe do podania. Możemy je serwować z ziemniakami i ulubionymi surówkami.

Zobacz też:

Takie ciasto na pierogi robiła moja babcia. Kluczowy jest jeden składnik

Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka

​Wykorzystaj sezon na szparagi. Zrób tartę, którą pokocha cała rodzina

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe