Reklama
Reklama

Chrupki z makaronu. Zdrowsza i tańsza alternatywa dla chipsów

Chrupki i chipsy to przekąski, po które często sięgamy, oglądając ulubiony serial czy film. Jednak nie są one najzdrowszym wyborem, więc warto zastąpić je czymś równie chrupkim i smacznym, ale równocześnie lepszym dla naszego organizmu. Z pomocą przychodzi tu przepis na chrupki makaronowe. Sprawdź, jak je zrobić.

Do przygotowania tej pysznej przekąski wystarczy kilka prostych składników i oczywiście makaron. Są to chrupki, które zaskakują smakiem i są doskonale przyprawione. Przepis ten świetnie sprawdzi się na spotkania z przyjaciółmi lub zwykły wieczór przed telewizorem. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne chrupki makaronowe.  

Chrupki z makaronu - co będzie nam potrzebne?

Do przygotowania chrupek z makaronu nie potrzebujemy żadnych skomplikowanych składników, a większość z nich znajdziemy zazwyczaj w naszej kuchni. Dzięki temu nie będziemy musieli wybierać się na długie i drogie zakupy. 

Oto produkty, jakich należy użyć do zrobienia tej pysznej przekąski:

  • makaron - najlepiej rurki lub kokardki,
  • przyprawy - wszystkie ulubione np. papryka, sól, pieprz, chilli,
  • ser żółty,
  • jogurt naturalny,
  • czosnek,
  • oliwa,
  • pół łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku.

Czytaj również: Dodaj te przyprawy do rosołu, a zyska właściwości rozgrzewające i wzmocni odporność

Jak przygotować chrupki z makaronu?

Samo wykonanie przekąski, jaką są chrupki z makaronu, jest bardzo proste i szybkie. Co więcej, receptura ta na pewno zachwyci wszystkich naszych gości. Wobec tego, jeśli zależy nam na smacznym jedzeniu, które wykonamy w kilka minut, to warto wypróbować ten przepis:

  1. Pierwszym krokiem jest zagotowanie w garnku wody z dodatkiem soli. Kiedy zacznie ona wrzeć, wrzucamy do niej makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Następnie makaron przekładamy na durszlak, a potem wkładamy go do miski i dodajemy oliwę oraz ulubione przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Tak przygotowany makaron wrzucamy na rozgrzaną na patelni lub w garnku oliwę i smażymy do momentu, aż makaron się zarumieni.
  4. Chrupki z makaronu wykładamy na ręcznik papierowy, odsączając je z nadmiaru tłuszczu. Na koniec posypujemy je tartym serem.
  5. Z jogurtu, czosnku, łyżki oliwy, szczypiorku i soku z cytryny przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Wkładamy go na 30 minut do lodówki i po tym czasie jest on gotowy do spożycia.

 

Zobacz też:

​Unikasz glutenu? Z pewnością pokochasz przepis na te bułki z soczewicy

Sałatka jarzynowa podchodzi wodą? Winowajcą jest ta przyprawa

Najlepszy przepis na dietetyczne pierniczki. Są obłędnie smaczne, ale nie idą w boczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski