Reklama
Reklama

Chrupki z makaronu. Zdrowsza i tańsza alternatywa dla chipsów

Chrupki i chipsy to przekąski, po które często sięgamy, oglądając ulubiony serial czy film. Jednak nie są one najzdrowszym wyborem, więc warto zastąpić je czymś równie chrupkim i smacznym, ale równocześnie lepszym dla naszego organizmu. Z pomocą przychodzi tu przepis na chrupki makaronowe. Sprawdź, jak je zrobić.

Do przygotowania tej pysznej przekąski wystarczy kilka prostych składników i oczywiście makaron. Są to chrupki, które zaskakują smakiem i są doskonale przyprawione. Przepis ten świetnie sprawdzi się na spotkania z przyjaciółmi lub zwykły wieczór przed telewizorem. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne chrupki makaronowe.  

Chrupki z makaronu - co będzie nam potrzebne?

Do przygotowania chrupek z makaronu nie potrzebujemy żadnych skomplikowanych składników, a większość z nich znajdziemy zazwyczaj w naszej kuchni. Dzięki temu nie będziemy musieli wybierać się na długie i drogie zakupy. 

Oto produkty, jakich należy użyć do zrobienia tej pysznej przekąski:

  • makaron - najlepiej rurki lub kokardki,
  • przyprawy - wszystkie ulubione np. papryka, sól, pieprz, chilli,
  • ser żółty,
  • jogurt naturalny,
  • czosnek,
  • oliwa,
  • pół łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku.

Czytaj również: Dodaj te przyprawy do rosołu, a zyska właściwości rozgrzewające i wzmocni odporność

Jak przygotować chrupki z makaronu?

Samo wykonanie przekąski, jaką są chrupki z makaronu, jest bardzo proste i szybkie. Co więcej, receptura ta na pewno zachwyci wszystkich naszych gości. Wobec tego, jeśli zależy nam na smacznym jedzeniu, które wykonamy w kilka minut, to warto wypróbować ten przepis:

  1. Pierwszym krokiem jest zagotowanie w garnku wody z dodatkiem soli. Kiedy zacznie ona wrzeć, wrzucamy do niej makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Następnie makaron przekładamy na durszlak, a potem wkładamy go do miski i dodajemy oliwę oraz ulubione przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Tak przygotowany makaron wrzucamy na rozgrzaną na patelni lub w garnku oliwę i smażymy do momentu, aż makaron się zarumieni.
  4. Chrupki z makaronu wykładamy na ręcznik papierowy, odsączając je z nadmiaru tłuszczu. Na koniec posypujemy je tartym serem.
  5. Z jogurtu, czosnku, łyżki oliwy, szczypiorku i soku z cytryny przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Wkładamy go na 30 minut do lodówki i po tym czasie jest on gotowy do spożycia.

 

Zobacz też:

Przejadły ci się cynamonki? Zrób o niebo lepsze bułki drożdżowe z obłędnym nadzieniem

Ta kapusta bije klasyczną na głowę. Zachwyca smakiem, więc robię od razu dwie porcje

To idealna zupa na jesień. Jest tak syta, że zastąpi dwa dania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski