Chrupki z makaronu. Zdrowsza i tańsza alternatywa dla chipsów
Chrupki i chipsy to przekąski, po które często sięgamy, oglądając ulubiony serial czy film. Jednak nie są one najzdrowszym wyborem, więc warto zastąpić je czymś równie chrupkim i smacznym, ale równocześnie lepszym dla naszego organizmu. Z pomocą przychodzi tu przepis na chrupki makaronowe. Sprawdź, jak je zrobić.
Do przygotowania tej pysznej przekąski wystarczy kilka prostych składników i oczywiście makaron. Są to chrupki, które zaskakują smakiem i są doskonale przyprawione. Przepis ten świetnie sprawdzi się na spotkania z przyjaciółmi lub zwykły wieczór przed telewizorem. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne chrupki makaronowe.
Do przygotowania chrupek z makaronu nie potrzebujemy żadnych skomplikowanych składników, a większość z nich znajdziemy zazwyczaj w naszej kuchni. Dzięki temu nie będziemy musieli wybierać się na długie i drogie zakupy.
Oto produkty, jakich należy użyć do zrobienia tej pysznej przekąski:
- makaron - najlepiej rurki lub kokardki,
- przyprawy - wszystkie ulubione np. papryka, sól, pieprz, chilli,
- ser żółty,
- jogurt naturalny,
- czosnek,
- oliwa,
- pół łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżka siekanego szczypiorku.
Czytaj również: Dodaj te przyprawy do rosołu, a zyska właściwości rozgrzewające i wzmocni odporność
Samo wykonanie przekąski, jaką są chrupki z makaronu, jest bardzo proste i szybkie. Co więcej, receptura ta na pewno zachwyci wszystkich naszych gości. Wobec tego, jeśli zależy nam na smacznym jedzeniu, które wykonamy w kilka minut, to warto wypróbować ten przepis:
- Pierwszym krokiem jest zagotowanie w garnku wody z dodatkiem soli. Kiedy zacznie ona wrzeć, wrzucamy do niej makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Następnie makaron przekładamy na durszlak, a potem wkładamy go do miski i dodajemy oliwę oraz ulubione przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowany makaron wrzucamy na rozgrzaną na patelni lub w garnku oliwę i smażymy do momentu, aż makaron się zarumieni.
- Chrupki z makaronu wykładamy na ręcznik papierowy, odsączając je z nadmiaru tłuszczu. Na koniec posypujemy je tartym serem.
- Z jogurtu, czosnku, łyżki oliwy, szczypiorku i soku z cytryny przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Wkładamy go na 30 minut do lodówki i po tym czasie jest on gotowy do spożycia.
Zobacz też:
W PRL-u wszyscy zajadali się tymi słodyczami. Zrobisz je z 3 składników
Działa jak naturalna aspiryna. Wystarczy kilka łyżeczek do herbaty
Wiecznie psułem kaszankę. Dzięki babcinemu trikowi wychodzi perfekcyjna