Reklama
Reklama

​Wegetariański zamiennik kotletów. Wykorzystaj sezonowe warzywo, a goście padną z wrażenia

Kuchnia wegetariańska z każdym rokiem zyskuje w Polsce coraz więcej fanów. W dodatku nie są to jedynie osoby, które świadomie rezygnują z niejedzenia mięsa, ale także ci, którzy doceniają walory smakowe odpowiednio przyprawionych potraw. Sprawdź, jak przygotować aromatyczne, bezmięsne i pyszne kotlety z dyni.

Dynia to wspaniałe warzywo, które jednoznacznie kojarzy się z jesienią. Jednak oprócz walorów smakowych, jest także niezwykle zdrowa. Jedzenie dyni pozwala m.in. obniżyć ciśnienie tętnicze krwi czy zapobiega zaparciom.

Kotlety z dyni — składniki

Do przygotowania około 6 sztuk wyśmienitych kotletów z dyni potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 jajko,
  • 1 łyżka natki pietruszki lub koperku,
  • 250 g purée z dyni,
  • kilka łyżek bułki tartej (+ do obtoczenia),
  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Purée z dyni można kupić gotowe w sklepie lub przyrządzić samemu. Jeśli wybierzemy tę drugą opcję, powinniśmy zrobić to odpowiednio wcześniej, by zdążyło wystygnąć.

Sprawdź również: Leśniczy zdradza przepis na najlepsze marynowane grzyby. Goście oszaleją na ich punkcie

Jak przygotować kotlety z dyni?

Jeśli sami przygotowujemy purée z dyni, musimy pokroić ją na kawałki (usuwając miąższ i pestki, ale zostawiając skórkę) i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie usuwamy skórkę, dynię wkładamy do kielicha blendera i blendujemy na purée, które pozostawiamy do wystygnięcia. Większą ilość możemy bez problemu zamrozić.

Do miski wrzucamy jajko, pokrojoną natkę pietruszki i koperek, purée z dyni, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy bułkę tartą tak, by z masy można było uformować kotleciki. Ogólna zasada jest taka, że im mniej bułki tartej, tym delikatniejsze kotlety, jednak ostateczna jej ilość zależy od wilgotności purée z dyni. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny lub masło klarowane, a kotlety obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z każdej strony po 3-4 minuty, do zarumienienia. Kotlety z dyni idealne smakują z sosem (kurkowym, pieczarkowym czy tatarskim), będą także idealne do bezmięsnych burgerów.

Zobacz też:

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

To polskie ciasto uznano za najsmaczniejsze na świecie. Co niedzielę gości w wielu domach

Przez ten błąd ogórki kiszone wychodzą gorzkie i brzydko pachną. Wystrzegaj się go

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy wegetariańskie