Reklama
Reklama

Leśniczy zdradza przepis na najlepsze marynowane grzyby. Goście oszaleją na ich punkcie

Sezon na grzyby powoli zbliża się ku końcowi. Oznacza to, że ostatnie sztuki grzybów warto zamarynować, aby dostarczały nam przyjemności również w zimę. Poznaj sprawdzony przepis na najlepsze marynowane grzyby od leśniczego. Ich smak nie pozwoli ci zapomnieć o jesiennym klimacie nawet w środku zimy.

Leśnicy mają swoje sekrety. Jednymi lubią dzielić się bardziej, innymi mniej. Przepis na najlepsze marynowane grzyby to jeden z tych sekretów, którymi dzielą się chętnie. Poznaj, w jaki sposób przyrządzić pyszną marynatę, dzięki której słoiczki będą znikać szybciej, niż byś chciał.

Składniki do marynowanych grzybów od leśniczego

Do przygotowania marynaty potrzebujemy:

  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 4 łyżki cukru,
  • 5 łyżek soli
  • 4 ząbki czosnku,
  • Łyżka czarnego ziarnistego pieprzu,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 łyżka gorczycy.

Składniki marynaty podane są na ok. 2 kg małych grzybów. W przepisie najlepiej sprawdzą się maślaki oraz podgrzybki.

Czytaj również: Tak smacznych grzybów jeszcze nie jadłeś. Najlepszy przepis na rydze

Przygotowanie marynowanych grzybków

Przygotowanie rozpoczynamy od oczyszczenia grzybów. Maślaki obieramy również ze skórki. Gotujemy je przez pięć minut w wodzie z dodatkiem trzech łyżek soli oraz czterech ząbków czosnku. Odcedzamy i umieszczamy je w czystych, wyparzonych słoikach. Jeśli lubimy aromat czosnku, możemy również wrzucić po dwa ząbki do każdego słoika. 

Zobacz także: Wsyp do wody i wymieszaj, a szybko pozbędziesz się robaczywych grzybów

Następnie przechodzimy do przygotowania zalewy. Wodę, ocet, resztę soli, cukier, a także przyprawy umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Po doprowadzeniu płynu do wrzenia zdejmujemy garnek z palnika i pozostawiamy do ostudzenia.

Dodajemy do słoików marynatę i staramy się, aby do każdego z nich trafiła proporcjonalna ilość przypraw. Następnie porządnie zakręcamy słoiki i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i pasteryzujemy przez ok. 7-10 minut.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy