Reklama
Reklama

Tak smacznych grzybów jeszcze nie jadłeś. Najlepszy przepis na rydze

Rydze uchodzą za jedne z najsmaczniejszych grzybów. Wiele osób spożywa je po prostu duszone na maśle. Jednak istnieje przepis, który sprawi, że rydze będą jeszcze smaczniejsze. Stanie się tak, gdy zdecydujemy się na kiszenie ich. Tak przygotowane rydze są świetnym dodatkiem do kanapek lub sałatek. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować tę pyszną grzybową przekąskę.

Grzyby kiszone w słoikach to świetny pomysł na to, aby wzbogacić zapasy w swojej domowej spiżarni. Dzięki temu możemy cieszyć się smakiem ulubionych okazów, gdy tylko przyjdzie nam na to ochota. Podpowiadamy, jak przygotować kiszone rydze.

Jakie grzyby można kisić?

Najczęściej podczas rozmowy o kiszeniu grzybów, słyszy się o kiszonych opieńkach. Jednak nie są to jedyne gatunki grzybów, które możemy w ten sposób przygotować.

Wobec tego możemy eksperymentować także z innymi grzybami i nie powinniśmy ograniczać się tylko do opieńków. Jednak niezależnie, które grzyby wybierzemy, powinniśmy zdecydować się na osobniki młode, świeżo zebrane i jędrne. Dodatkowo zwróćmy uwagę czy są to okazy całe, bez skaleczeń oraz nierobaczywe.

Warto również wiedzieć, które grzyby nadają się do kiszenia. Do tej smacznej grupy, należą:

  • rydze,
  • gąski,
  • borowiki,
  • kurki,
  • maślaki,
  • kozaki.

Czytaj również: Wsyp do wody, wrzuć grzyby i wymieszaj. Nie ma łatwiejszego sposobu na pozbycie się robaczywych okazów

Kiszone rydze -  do ich przygotowania wystarczy kilka składników

Szczególnie polecane wśród koneserów grzybów są kiszone rydze. Ten przepis zyskuje popularność nie tylko ze względu na wyjątkowy smak grzybów, ale i łatwość ich przygotowania.

Do zrobienia kiszonych rydzów wystarczy, że wyposażymy się w następujące składniki:

  • 3 cebule,
  • 1 kg rydzów,
  • wodę,
  • sól,
  • cukier.

Kiszone rydze -  sposób przygotowania

Samo przygotowanie kiszonych rydzów również nie jest skomplikowane. Wystarczy zaledwie kilka kroków i smaczna przekąska gotowa. Oto co musimy zrobić:

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy i odcinamy końcówki trzonów.
  2. W dużym garnku gotujemy wodę z solą. W momencie wrzenia wrzucamy grzyby i gotujemy je przez około 3 minuty.
  3. Odcedzamy rydze i pozostawiamy do ostygnięcia.
  4. Przygotowujemy duży słój do kiszenia lub kamionkę.
  5. Kroimy w piórka cebulę i układamy jedną warstwę na dnie naczynia.
  6. Grzyby układamy warstwowo na zmianę z cebulą. Każdą warstwę rydzów doprawiamy łyżeczką soli i połową łyżeczki cukru. Ostatnią warstwą musi być cebula.
  7. Dociskamy całość i słoik lub naczynie obciążamy czymś ciężkim, pozostawiając je w temperaturze pokojowej.
  8. Proces kiszenia trwa w zależności od temperatury od dwóch do trzech tygodni. Gdy nasze grzyby już się ukiszą, przekładamy je do czystych i wyparzonych słoików. Następnie pasteryzujemy je we wrzątku przez kwadrans i gotowe.

Przygotowane w ten sposób grzyby są niezwykle smaczne. Jednak, aby zachowały swoje właściwości, aromat i smak musimy po zapasteryzowaniu przenieść je do piwnicy lub innego ciemnego oraz chłodnego pomieszczenia.

Zobacz też:

​Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta

Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy