Babcia powiedziała mi o tej metodzie. Dzięki niej moje ciasto zawsze jest puszyste
Babcia zdradziła mi kiedyś prostą zasadę, dzięki której każde moje ciasto wychodzi puszyste, miękkie i zawsze tak samo pyszne. Choć brzmi niepozornie, to ta metoda potrafi sprawić, że w zaledwie chwilę uzyskamy znakomity deser. Sprawdź, jak zrobić smaczny wypiek o idealnej konsystencji i czym go urozmaicić, aby zachwycał.
Sekret udanego ciasta wiąże się z żadnymi skomplikowanymi metodami ani wyjątkowymi składnikami. Wystarczy, że zapamiętamy prosty ciąg liczb, aby efekty były zachwycające. Dzięki temu nasze ciasto zawsze będzie wychodziło puszyste i pyszne. Wyjaśniamy, na czym polega ten sposób.
Chcąc przygotować niezawodne ciasto, warto skorzystać z pewnej sprawdzonej metody, która sprawi, że będzie ono smaczne i miękkie. Sposób ten opiera się na liczbach, ponieważ jest to ciasto 5-4-3-2-1.
Nazwa ta ma ogromne znaczenie, ponieważ odnosi się do proporcji, których należy się trzymać, przygotowując wypiek. Dzięki temu otrzymamy idealną konsystencję wypieku. Wobec tego, aby przyrządzić to smaczne ciasto, należy sięgnąć po składniki w odpowiednich proporcjach:
- 500 g mąki pszennej,
- 400 g cukru,
- 300 g mleka skondensowanego słodzonego,
- 200 ml oleju roślinnego,
- 10 g proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
To właśnie pierwsze liczby dotyczące proporcji produktów, przyczyniły się do powstania nazwy tej metody. Po naszykowaniu wszystkiego wystarczy wymieszać w jednej misce wszystkie suche składniki, a w drugiej połączyć mokre, po czym połączyć oba zestawy i krótko wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy przez około 40-50 minut w 180 stopni Celsjusza, aż ładnie się zarumieni.
Czytaj również: Ryba nigdy więcej nie rozpadnie się na patelni. Wystarczy trik Ewy Wachowicz
To proste ciasto z przepisu babci możemy urozmaicić na wiele różnych sposobów. W przypadku, gdy cenimy sobie klasykę, możemy dodać do tego nieco wanilii lub aromatu cytrynowego. Dobrym pomysłem będzie także dorzucenie kawałków gorzkiej lub mlecznej czekolady, które apetycznie roztopią się w środku i sprawią, że ciasto będzie bardziej kremowe.
Niektórzy decydują się także na dodanie do ciasta startej marchewki, orzechów włoskich lub jabłek. Dzięki temu ma ono ciekawy smak i teksturę. Natomiast w przypadku, gdy chcemy, by ciasto było bardziej karmelowe, możemy jego wierzch posypać brązowym cukrem, zanim włożymy je do piekarnika. Pozwoli nam to uzyskać smaczną, chrupiącą skorupkę.
Warto także po przestygnięciu polać ciasto np. lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową. Możemy je również posypać cukrem pudrem lub udekorować świeżymi owocami. Wobec tego wypiek 5-4-3-2-1 jest świetną bazą do wielu deserów i możemy śmiało z nim eksperymentować.
Zobacz też:
Kupisz w Lidlu i Biedronce. Jedź regularnie, a poprawisz zdrowie i odmłodzisz cerę
Chroni przed demencją i wspiera mózg. Wystarczy kawałek dziennie
Prababcie jadły ze smakiem, a młodzi gardzą. Zrobisz z niej jedną z najzdrowszych zup