Reklama
Reklama

Od 10 lat robię te rurki z kremem na andrzejki. Znikają ze stołu w minutę

Wybierasz się na andrzejkową domówkę, a może zapraszasz gości do siebie i chcesz, aby twój stół uginał się od pysznych przekąsek? Nie zapomnij przygotować rurek z kremem z tego przepisu, a będą mieć tak chrupiące ciasto i aksamitne nadzienie, że żaden znajomy im się nie oprze. Znikną ze stołu w minutę i zostaną największym hitem imprezy.

Rurki z kremem to jedna z najlepszych przekąsek, które możesz przygotować na andrzejki. Są chrupiące za sprawą ciasta, (które przypomina trochę francuskie) a przy tym aksamitne i kremowe, dzięki wyjątkowemu umiarkowanie-słodkiemu nadzieniu. 

Już po pierwszym kęsie rozpływają się w ustach, a ich smak zachwyca, dlatego nawet goście, których dotąd nie uważałaś za łasuchów, je pokochają. W końcu ich największą jest to, że tak szybko znikają ze stołu. Najlepiej od razu zrób kilka porcji, bo rozejdą się szybciej, niż świeże bułeczki.

Przepis na rurki z kremem. Ta słodka andrzejkowa przekąska zachwyci gości

Zanim przystąpisz do przygotowywania rurek z kremem, upewnij się, że masz w domu wszystkie potrzebne składniki. To wymaga nieco wysiłku, ale efekty będą warte zaangażowania.

rurki z kremem - składniki na ciasto:

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier waniliowy - 20 g
  • zimne masło - 250 g
  • sól - szczypta
  • kwaśna śmietana - 1 szklanka
  • cukier puder - do posypania

rurki z kremem - składniki na krem

  • mleko - 1,2 l
  • cukier waniliowy - 20 g
  • masło - 70 g
  • żółtka jaj - 4 sztuki
  • jaja - 3 sztuki
  • cukier puder - 250 g
  • mąka pszenna - 100 g
  • mąka ziemniaczana - 100 g

Jak zrobić rurki z kremem na andrzejki? Wyjdą przepyszne

Przesianą mąkę połącz w misce wraz z suchymi składnikami i pokrojonym na kawałki masłem. Rozcieraj je w palcach tak długo, aż zaczną przypominać kruszonkę. Dołóż śmietanę i zagnieć ciasto. Umieść ciasto w lodówce na około 60-80 minut. 

Przystąp do przygotowania kremu. Do garnuszka wlej mleko, dołóż masło, cukier waniliowy i podgrzej je. Gdy zaczną wrzeć, wyłącz. W drugim naczyniu umieść jajka, ubij je wraz z żółtkami oraz cukrem pudrem tak, aby były puszyste. Dołóż mąki i zmiksuj całość. 

Później powoli wlej ciepłe mleko do masy jajecznej, przelej krem do garnka i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając tak, aby uzyskać masę o konsystencji budyniu. Przykryj i zostaw do ostygnięcia. 

Schłodzone wcześniej ciasto rozwałkuj, pokrój w paski i nawiń je na foremki do rurek. Piecz je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Gdy ostygną, wyjmij je z foremek i napełnij kremem. Możesz również posypać je cukrem pudrem.

Zobacz też:

Niezawodny przepis na Andrzejki. Wieczorem zrób ciasto, a rano włóż je do piekarnika

​To najlepszy chleb na świecie. W Polsce jemy go rzadko

W PRL-u była na stole na każdej imprezie. Zrób na andrzejki, a zachwycisz gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski