Od 10 lat robię te rurki z kremem na andrzejki. Znikają ze stołu w minutę
Wybierasz się na andrzejkową domówkę, a może zapraszasz gości do siebie i chcesz, aby twój stół uginał się od pysznych przekąsek? Nie zapomnij przygotować rurek z kremem z tego przepisu, a będą mieć tak chrupiące ciasto i aksamitne nadzienie, że żaden znajomy im się nie oprze. Znikną ze stołu w minutę i zostaną największym hitem imprezy.
Rurki z kremem to jedna z najlepszych przekąsek, które możesz przygotować na andrzejki. Są chrupiące za sprawą ciasta, (które przypomina trochę francuskie) a przy tym aksamitne i kremowe, dzięki wyjątkowemu umiarkowanie-słodkiemu nadzieniu.
Już po pierwszym kęsie rozpływają się w ustach, a ich smak zachwyca, dlatego nawet goście, których dotąd nie uważałaś za łasuchów, je pokochają. W końcu ich największą jest to, że tak szybko znikają ze stołu. Najlepiej od razu zrób kilka porcji, bo rozejdą się szybciej, niż świeże bułeczki.
Zanim przystąpisz do przygotowywania rurek z kremem, upewnij się, że masz w domu wszystkie potrzebne składniki. To wymaga nieco wysiłku, ale efekty będą warte zaangażowania.
rurki z kremem - składniki na ciasto:
- mąka pszenna - 2 szklanki
- cukier waniliowy - 20 g
- zimne masło - 250 g
- sól - szczypta
- kwaśna śmietana - 1 szklanka
- cukier puder - do posypania
rurki z kremem - składniki na krem
- mleko - 1,2 l
- cukier waniliowy - 20 g
- masło - 70 g
- żółtka jaj - 4 sztuki
- jaja - 3 sztuki
- cukier puder - 250 g
- mąka pszenna - 100 g
- mąka ziemniaczana - 100 g
Przesianą mąkę połącz w misce wraz z suchymi składnikami i pokrojonym na kawałki masłem. Rozcieraj je w palcach tak długo, aż zaczną przypominać kruszonkę. Dołóż śmietanę i zagnieć ciasto. Umieść ciasto w lodówce na około 60-80 minut.
Przystąp do przygotowania kremu. Do garnuszka wlej mleko, dołóż masło, cukier waniliowy i podgrzej je. Gdy zaczną wrzeć, wyłącz. W drugim naczyniu umieść jajka, ubij je wraz z żółtkami oraz cukrem pudrem tak, aby były puszyste. Dołóż mąki i zmiksuj całość.
Później powoli wlej ciepłe mleko do masy jajecznej, przelej krem do garnka i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając tak, aby uzyskać masę o konsystencji budyniu. Przykryj i zostaw do ostygnięcia.
Schłodzone wcześniej ciasto rozwałkuj, pokrój w paski i nawiń je na foremki do rurek. Piecz je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Gdy ostygną, wyjmij je z foremek i napełnij kremem. Możesz również posypać je cukrem pudrem.
Zobacz też:
Niezawodny przepis na Andrzejki. Wieczorem zrób ciasto, a rano włóż je do piekarnika
To najlepszy chleb na świecie. W Polsce jemy go rzadko
W PRL-u była na stole na każdej imprezie. Zrób na andrzejki, a zachwycisz gości