To najlepszy tłuszcz do smażenia pączków. Będą rozpływały się w ustach
Dylemat, na czym smażyć pączki w Tłusty Czwartek, ma co roku wielu Polaków. Opcje są różne, ale z odpowiednim produktem w kuchni przygotowanie smacznej i chrupiącej przekąski staje się o wiele łatwiejsze. Jeśli ty również chcesz zrobić idealne karnawałowe łakocie, do smażenia pączków nigdy więcej nie wybieraj przypadkowego rodzaju tłuszczu. Zawsze sięgaj po ten konkretny.
W związku ze zbliżającym się Tłustym Czwartkiem wielu Polaków zastanawia się, jaki jest najlepszy tłuszcz do smażenia pączków? Pamiętaj, że poza samym rodzajem tłuszczu, liczy się również sposób smażenia.
Wybór odpowiedniego produktu ma jednak ogromne znaczenie dla ostatecznego smaku oraz chrupkości popularnej przekąski. Jeśli marzysz o tym, by twoje domowe pączki zachwyciły całą rodzinę, zawsze smaż je partiami na tym konkretnym tłuszczu. Będą wychodzić obłędnie smaczne i na pewno się nie posklejają.
Na czym smażyć pączki? Niektórzy uważają, że najlepszym tłuszczem jest smalec z uwagi na wysoką temperaturę dymienia, która sprawia, że karnawałowe smakołyki można przygotowywać nawet w 170-180 stopniach Celsjusza. Produkt ten ma jednak bardzo charakterystyczny smak, który nie wszystkim musi odpowiadać.
Dobrą alternatywą dla smalcu jest olej rzepakowy, który również świetnie nadaje się do smażenia na głębokim tłuszczu pączków i faworków. Nie zapominaj jednak, że musisz wymieniać go regularnie (najlepiej po każdej przygotowanej partii smakołyków). Długotrwałe smażenie spowoduje bowiem degradację tłuszczu, a wraz z nią wytwarzanie szkodliwych, rakotwórczych substancji.
Inne polecane często opcje, to smażenie pączków na maśle klarowanym albo w oleju kokosowym. Ten ostatni przy okazji nadaje domowym przekąskom ciekawy posmak i aromat.
Może cię zainteresować: Gołąbki z przepisu siostry Anieli. Wychodzą palce lizać
Pamiętaj również o tym, aby smażyć pączki przez odpowiedni czas, standardowo przez około 2 minuty z każdej strony. Jeśli wyciągniesz je z tłuszczu zbyt szybko, mogą okazać się surowe w środku. Dobrze wysmażone smakołyki powinny być zarumienione i mieć jaśniejszy pierścień pośrodku.
Nie tylko tłuszcz ma znaczenie. Pączki zawsze smaż w dużym garnku z grubym dnem. Wrzucaj je partiami tak, by się nie sklejały, a temperatura gwałtownie nie spadała. Jak już wspomnieliśmy, optymalna powinna wynosić około 170-180 stopni Celsjusza, a (jeśli będzie zbyt wysoka, do tłuszczu wrzuć kawałek surowego ziemniaka).
Nie żałuj produktu do smażenia, bo pączki mają w nim pływać, ale nie powinny dotykać dna. Garnek powinien być wypełniony rozgrzanym tłuszczem do minimum 1/2 wysokości Do ciasta dodaj odrobinę spirytusu, aby przysmak nie wyszedł zbyt tłusty i nie sklejał się.
Czytaj również: Racuchy wyrosną duże i puszyste. Ten przepis dała mi babcia
Zobacz też:
Są jeszcze zdrowsze niż owsianka. Jedz na śniadanie, a efekty Cię zaskoczą
Co, jeśli nie z kapustą i grzybami? Te wigilijne pierogi rozpieszczą twoje podniebienie
Masz problemy z zaśnięciem? Zjedz wieczorem ten owoc, a będziesz spać, jak dziecko