Reklama
Reklama

Gołąbki z przepisu siostry Anieli. Wychodzą palce lizać

Siostra Aniela niedawno podzieliła się przepisem na kultowe danie, uwielbiane przez Polaków. Domowe gołąbki w jej wydaniu zawsze wychodzą idealnie, pomimo tego, że receptura jest prosta, a samo ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Siostra Aniela wyjaśniła również, jak samodzielnie zrobić sos pomidorowy, z którym zrobiony farsz smakuje jeszcze lepiej!

Siostra Aniela to jedna z najbardziej znanych kucharek w Polsce, które dzielą się swoimi przepisami na domowe dania. Od lat udowadnia, że można gotować prosto, a zarazem bardzo smacznie i pożywnie. 

Przygotowując jedzenie, korzysta z podstawowych produktów spożywczych, dostępnych w każdym sklepie. Nic dziwnego, że aż tyle osób ogląda jej program "Anielska Kuchnia", w którym siostra zakonna pokazała nam m.in., jak zrobić idealne gołąbki, które wychodzą palce lizać?

Przepis na gołąbki siostry Anieli. Te składniki są potrzebne

Na czym polega sekret pysznych gołąbków siostry Anieli znanej z książek oraz programu o gotowaniu "Anielska kuchnia"?  Klasztorka kucharka zawsze robi je z prostych i łatwo dostępnych składników, które jednak połączone w odpowiednich proporcjach stają się wyjątkowym daniem. 

Składniki na gołąbki siostry Anieli:

  • ryż - 500 g
  • woda - 1 litr
  • masło - 1 łyżka
  • kapusta - 1 główka
  • mięso gotowane - 400 g
  • sól i pieprz

Siostra Aniela gołąbki zawsze podaje obłędnym sosem pomidorowym. Jego smak na głowę bije sklepowe produkty, a przygotowanie jest szybkie i proste.

Składniki na sos pomidorowy do gołąbków:

  • masło - 50 g
  • mąki - 3 łyżki
  • rosół/ woda
  • kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • przecier pomidorowy

Może cię zainteresować: Siostra Anastazja lepi takie rogaliki. Są obłędnie smaczne

Jak zrobić przepyszne gołąbki z przepisu siostry Anieli? To proste

Przygotowanie gołąbków z przepisu siostry Anieli zaczynamy od ugotowania kapusty. Liście powinny być miękkie i swobodnie odchodzić od całości główki. Po ostygnięciu do momentu, kiedy będą odchodzić od całości. Liście pozostawmy do przestygnięcia, a później odetnijmy najtwardszą część. Ryż zalej wodą i ugotuj wraz z niewielką ilością soli i łyżką masła.

Ugotujmy mięso, a później zmielmy je i włóżmy do miski wraz z ugotowanym ryżem. Przyprawmy do smaku i dokładnie wymieszajmy do połączenia składników. Na zimnych liściach kapusty ułóżmy garść farszu i zawińmy je ciasno jak krokiety. Następnie ułóżmy gotowe gołąbki na dnie garnka wyłożonego liśćmi kapusty, zalejmy je bulionem i przykryjmy kolejną porcją liści.

Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem przez godzinę, w czasie oczekiwania przygotowując sos pomidorowy. W garnku umieszczamy masło, a po jego rozpuszczeniu wsypujemy mąkę. Mieszamy, by powstała zasmażka, do której następnie dodajemy szklankę wody (albo bulionu) i dwie szklanki przecieru. Mieszamy do połączenia składników, dodajemy jeszcze śmietanę, sól i pieprz. Na koniec gołąbki oblewamy gotowym sosem pomidorowym.

Czytaj również: Dodaj ten składnik do naleśników. Będą smaczne, lekkie i miękkie jak chmurka

Zobacz też:

​Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta

Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe