Gołąbki z przepisu siostry Anieli. Wychodzą palce lizać
Siostra Aniela niedawno podzieliła się przepisem na kultowe danie, uwielbiane przez Polaków. Domowe gołąbki w jej wydaniu zawsze wychodzą idealnie, pomimo tego, że receptura jest prosta, a samo ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Siostra Aniela wyjaśniła również, jak samodzielnie zrobić sos pomidorowy, z którym zrobiony farsz smakuje jeszcze lepiej!
Siostra Aniela to jedna z najbardziej znanych kucharek w Polsce, które dzielą się swoimi przepisami na domowe dania. Od lat udowadnia, że można gotować prosto, a zarazem bardzo smacznie i pożywnie.
Przygotowując jedzenie, korzysta z podstawowych produktów spożywczych, dostępnych w każdym sklepie. Nic dziwnego, że aż tyle osób ogląda jej program "Anielska Kuchnia", w którym siostra zakonna pokazała nam m.in., jak zrobić idealne gołąbki, które wychodzą palce lizać?
Na czym polega sekret pysznych gołąbków siostry Anieli znanej z książek oraz programu o gotowaniu "Anielska kuchnia"? Klasztorka kucharka zawsze robi je z prostych i łatwo dostępnych składników, które jednak połączone w odpowiednich proporcjach stają się wyjątkowym daniem.
Składniki na gołąbki siostry Anieli:
- ryż - 500 g
- woda - 1 litr
- masło - 1 łyżka
- kapusta - 1 główka
- mięso gotowane - 400 g
- sól i pieprz
Siostra Aniela gołąbki zawsze podaje obłędnym sosem pomidorowym. Jego smak na głowę bije sklepowe produkty, a przygotowanie jest szybkie i proste.
Składniki na sos pomidorowy do gołąbków:
- masło - 50 g
- mąki - 3 łyżki
- rosół/ woda
- kwaśna śmietana - 2 łyżki
- przecier pomidorowy
Może cię zainteresować: Siostra Anastazja lepi takie rogaliki. Są obłędnie smaczne
Przygotowanie gołąbków z przepisu siostry Anieli zaczynamy od ugotowania kapusty. Liście powinny być miękkie i swobodnie odchodzić od całości główki. Po ostygnięciu do momentu, kiedy będą odchodzić od całości. Liście pozostawmy do przestygnięcia, a później odetnijmy najtwardszą część. Ryż zalej wodą i ugotuj wraz z niewielką ilością soli i łyżką masła.
Ugotujmy mięso, a później zmielmy je i włóżmy do miski wraz z ugotowanym ryżem. Przyprawmy do smaku i dokładnie wymieszajmy do połączenia składników. Na zimnych liściach kapusty ułóżmy garść farszu i zawińmy je ciasno jak krokiety. Następnie ułóżmy gotowe gołąbki na dnie garnka wyłożonego liśćmi kapusty, zalejmy je bulionem i przykryjmy kolejną porcją liści.
Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem przez godzinę, w czasie oczekiwania przygotowując sos pomidorowy. W garnku umieszczamy masło, a po jego rozpuszczeniu wsypujemy mąkę. Mieszamy, by powstała zasmażka, do której następnie dodajemy szklankę wody (albo bulionu) i dwie szklanki przecieru. Mieszamy do połączenia składników, dodajemy jeszcze śmietanę, sól i pieprz. Na koniec gołąbki oblewamy gotowym sosem pomidorowym.
Czytaj również: Dodaj ten składnik do naleśników. Będą smaczne, lekkie i miękkie jak chmurka
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia