Reklama
Reklama

Faworki wyszły za twarde? Wypróbuj przepis siostry Anieli, a będą idealne

Jeżeli jesteś fanką słodkości i masz ochotę na pyszne faworki, lepiej nie kupuj ich w cukierni, tylko przygotuj samodzielnie. Wystarczy, że skorzystasz ze sprawdzonego przepisu siostry Anieli, a na pewno będą miały idealny smak. Wyjdą chrupiące, ale niezbyt twarde i udadzą ci się nawet jeśli nie masz ręki do wypieków.

Faworki siostry Anieli - idealnie kruche i delikatne

Karnawał to idealny moment, aby zajadać się pysznymi faworkami. Jednak przygotowanie ich tak, by wyszły smaczne i chrupiące, a jednocześnie niezbyt twarde, może okazać się nie lada wyzwaniem. 

Jeżeli pomimo szczerych chęci i pasji do gotowania twoje wypieki nie zawsze się udają, powinnaś wypróbować sprawdzony przepis na faworki siostry Anieli. Domowe chruściki według jej receptury jest tak dobry, że najlepiej od razu zrób podwójną porcję, bo na pewno ekspresowo znikną z talerza.  

Może cię zainteresować: Szybkie pączki serowe z przepisu siostry Anastazji. Bez wałkowania i wyrabiania ciasta

Kup kilka składników i zrób najlepsze domowe faworki z przepisu siostry Anieli

Jeżeli chcesz dowiedzieć się, co to znaczy poczuć niebo w gębie, zrób domowe chruściku według przepisu siostry Anieli. Najpierw jednak musisz udać się do sklepu spożywczego po produkty niezbędne do ich przygotowania. 

Składniki, które musisz mieć na faworki to:

  • mąka pszenna - 400 g
  • żółtka jaj - 6 sztuk
  • gęsta śmietana - 10-12 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • spirytus - 2 łyżki
  • cukier puder
  • sól - odrobina
  • olej do smażenia

Czytaj również: Przysmak PRL-u, który do dziś kochają miliony. Zrobisz go z dwóch składników

Przepis na faworki siostry Anieli, które rozpływają się w ustach

Przygotowanie domowych chruścików zacznij od przesiania mąki pszennej. Gdy to zrobisz, zmieszaj ją z proszkiem do pieczenia, żółtkami kurzych jaj i solą. Następnie wymieszaj ze śmietaną oraz spirytusem. Po połączeniu składników możesz przystąpić do wyrabiania ciasta. Podziel je i rozwałkuj partiami, a później wytnij pasy, natnij je w środku i zacznij kształtowanie faworków, przekładając końce ciasta przez dziurki. 

Rozgrzej olej i smaż chruściki do chwili, aż staną się rumiane. Później przełóż je na talerz i posyp obficie cukrem pudrem. Jak sama widzisz, przepis na faworki siostry Anieli jest banalnie prosty, więc możesz robić je, kiedy tylko najdzie cię ochota na coś słodkiego.

Zobacz też:

Moja babcia wie, jak zagęścić dżem. Nie chodzi o dodatki, lecz o sposób gotowania

Jedziesz w Bieszczady? Koniecznie spróbuj tych lokalnych przysmaków

Zrób zamiast jagodzianek. Przysmak z PRL-u będziesz jeść przez cały rok

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski