Szybkie pączki serowe z przepisu siostry Anastazji. Bez wałkowania i wyrabiania ciasta
Zbliżający się wielkimi krokami tłusty czwartek to idealna okazja, aby przygotować własne pączki. Wbrew pozorom robienie ich nie musi być czasochłonne i wiązać się z wałkowaniem czy wycinaniem ciasta. Dzięki sprawdzonemu przepisowi siostry Anastazji możemy przygotować szybkie, a zaraz pyszne pączki serowe. Sprawdź, jak je zrobić.
Chcąc przygotować domowe smakołyki na tłusty czwartek, warto sięgnąć po przepis siostry Anastazji, która proponuje pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu pączki serowe. Dzięki tej recepturze w zaledwie kilka chwil zrobimy smaczny deser.
Siostra Anastazja znana jest ze swoich świetnych przepisów i sprawdzonych sposobów na to, jak zaskoczyć swoich gości wyjątkowym daniem czy znakomitym deserem. Książki kulinarne zakonnicy cieszą się ogromną popularnością. Jak sama autorka podkreśla, ma nadzieję, że pomogą one ludziom odkrywać w sobie talent kulinarny i ułatwią tworzenie smacznych potraw.
W okresie karnawału popularnym przepisem jest receptura na idealne pączki serowe, które zachwycają smakiem. Co więcej, jest to szybki sposób na przygotowanie tego pysznego deseru, ponieważ receptura ta nie uwzględnia wałkowania, ani wycinania. Wystarczy wyrobić ciasto, odrywać je po kawałku i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. To niezwykle prosty i smaczny przepis.
Czytaj również: Ciasto drożdżowe opada podczas pieczenia? Prawdopodobnie popełniasz ten błąd
Receptura siostry Anastazji jest łatwa do przygotowania i nie zajmie nam wiele czasu. Co więcej, w efekcie zagwarantujemy sobie prawdziwy raj dla podniebienia, ponieważ pączki serowe z przepisu zakonnicy zawsze się udają i smakują idealnie.
Do ich przygotowania będziemy potrzebowali następujących składników:
- 250 g mąki,
- 500 g półtłustego twarogu,
- 80-100 g śmietany 18 proc.,
- 4 jajka,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżka spirytusu,
- 5 czubatych łyżek cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli.
Robienie pysznych pączków serowych, zaczynamy od odsączania twarogu z nadmiaru płynu, a następnie rozdrabniamy go za pomocą widelca. Dodajemy do niego śmietaną, jajka oraz wsypujemy zwykły i waniliowy cukier. Wlewamy także 1 łyżkę spirytusu, dzięki której tłuszcz nie będzie wsiąkał w pączki.
Całość zagniatamy do momentu, aż masa będzie całkowicie gładka oraz jednolita. Z tak przygotowanego ciasta odrywamy po kawałeczku masy i w dłoniach formujemy z niej kulki. Następnie w garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pączki serowe przez kilka minut, tak by były ładnie zarumienione i chrupiące. Na koniec nasze pączki odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz też:
Ekspresowa sałatka z trzech składników, gdy niezapowiedziani goście stoją pod drzwiami
Każda szklanka to bomba witaminowa. Zrób z tego przepisu, a zima minie bez chorób
Te drożdżówki są jeszcze lepsze, niż cynamonki. Robię je co weekend