Reklama
Reklama

Ciasto drożdżowe opada podczas pieczenia? Prawdopodobnie popełniasz ten błąd

Uwielbiasz ciasto drożdżowe, ale niestety nie zawsze wychodzi ci idealne? Jeśli irytuje cię fakt, że twoje słodkości, zamiast zachwycać gości, opadają podczas pieczenia, najprawdopodobniej popełniasz popularny błąd. Polacy nagminnie wykonują tę czynność, myśląc, że tak trzeba. A najczęściej to właśnie przez nią ich drożdżowe wypieki nie wyrastają.

Na pozór niewinne błędy popełniane podczas przygotowywania ciasta, mogą doprowadzić do tego, że twój długo wyczekiwany sernik lub szarlotka okaże się zakalcem. Niestety nie jest to jedyny czarny scenariusz tego, co może się wydarzyć w twojej kuchni podczas robienia pysznych słodkości. 

Jeżeli zdecydowałaś się przygotować ciasto drożdżowe i nie chcesz, aby opadło ci ono podczas pieczenia, powinnaś wystrzegać się popularnej czynności. Większość Polaków wykonuje ją, aby sprawdzić, czy ich wypiek jest już gotowy, nie wiedząc, że to najgorsze, co mogą zrobić.

Przez ten błąd ciasto drożdżowe opada. Polacy popełniają go nagminnie

Jeżeli marzysz o puszystym cieście, a zamiast tego przed oczami najczęściej widzisz oklapniętego drożdżowca. Jeżeli skrupulatnie trzymałaś się proporcji poszczególnych składników w przepisie i dokładnie go wyrobiłaś, najprawdopodobniej popełniasz inny, popularny błąd. 

Większość niedoświadczonych cukierników, chcąc sprawdzić, czy wypiek jest już gotowy, otwiera drzwiczki piekarnika podczas pieczenia lub tuż po jego wyłączeniu. W ten sposób szybko wpuszczają jednak tam chłodne powietrze, a to właśnie przez taki szok ciasto drożdżowe opada. Dlatego anim następnym razem wyjmiesz swojego drożdżowca z piekarniku, pozostaw go tam na kwadrans, aby stopniowo zmieniał temperaturę.

Może cię zainteresować: Mini pączki z tym nadzieniem to prawdziwy hit. Smażę je przez cały karnawał             

Wypróbuj ten prosty trik, a zrobisz ciasto drożdżowe szybciej

Jeżeli chcesz przyspieszyć przygotowanie ciasta drożdżowego, wypróbuj prosty trik. Wyrobione ciasto przełóż do foliowej torebki, zamknij lub zawiąż ją dokładnie, ale jednocześnie luźno (tak, by drożdżowiec miał miejsce na wyrośnięcie) a później umieść w garnku z ciepłą wodą. W kąpieli wodnej trzymaj masę przez 40 minut, a później po prostu wyjmij gotowe ciasto z naczynia.

Zobacz też:

Kiedyś sądzono, że wywołuje koszmary. To prawdziwa bomba witaminowa, lecz sezon trwa krótko

Nadchodzą upały. Włącz te owoce i warzywa do diety, by nawodnić organizm

​Takie leczo robi Robert Makłowicz. Wspomina też najczęstszy błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta