Reklama
Reklama

Mini pączki z tym nadzieniem to prawdziwy hit. Smażę je przez cały karnawał

Karnawał to szczególny czas w ciągu roku. Organizowane w tym czasie imprezy są okazją, do szalonej zabawy na parkiecie, a później można nadrabiać spalone kalorie, zajadając się słodkimi przekąskami, takimi jak oponki, faworki czy pączki, które większość Polaków po prostu uwielbia. Jeżeli ty również jesteś fanem tej kultowej przekąski, w tym roku koniecznie zrób ją samodzielnie. Domowe pączki wersji mini z tym nadzieniem smakują po prostu obłędnie. Znajomi będą prosić cię o dokładkę, więc lepiej od razu zrób ich całą masę.

Słodkie przekąski, którymi Polacy chętnie zajadają się w podczas trwania okresu karnawału to nie tylko oponki i faworki, ale również pyszne pączki. Jeżeli znudziły ci się już te w tradycyjnej wersji, w tym roku koniecznie usmaż je w wersji mini z nadzieniem budyniowym. Ich usmażenie nie zajmie ci więcej niż parę chwil. Nie wymaga też szczególnych umiejętności kulinarnych. 

Ze zrobieniem małych pączków z kremem budyniowym poradzi sobie każdy początkujący cukiernik-amator, a są zarazem chrupiące i niezbyt tłuste, więc na pewno posmakują całej rodzinie i znajomym, których zaprosisz na domówkę. Wystarczy, że podczas przygotowania tych przysmaków, będziesz trzymać się poniższego przepisu, a podczas imprezy znikną z talerza, ani się obejrzysz. 

Może cię zainteresować: Faworki według przepisu babci z PRL-u. Lepszych nie kupisz w żadnej cukierni

Prosty trik, dzięki któremu karnawałowe pączki nie będą zbyt tłuste

Lubisz pączki, ale uważasz, że są bardzo kaloryczne i tłuste? Znudziły ci się już tradycyjne przekąski i w tym roku na karnawałową imprezę chciałabyś podać gościom coś oryginalniejszego? W takim razie koniecznie sprawdź przepis na mini pączki z nadzieniem budyniowym. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Zrobisz je w kilka chwil i bez użycia drożdży.

Po wyrośnięciu musisz jedynie uformować je w niewielkie kuleczki (lub nieco większe, jeżeli wolisz, aby zamiast małej, miały wielkość średnią lub dużą). Później usmaż je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jeżeli nie chcesz, by za bardzo nim nasiąknęły, po prostu dodaj do nich odrobinę spirytusu. Możesz również odsączyć pączki po usmażeniu z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem kuchennym.

Czytaj również: Zamiast smacznego ciasta wychodzi ci zakalec? Winowajcą może być ten składnik                       

Mini pączki z nadzieniem budyniowym smakują obłędnie. Sprawdź prosty przepis

Mini pączki z nadzieniem budyniowym rozpływają się w ustach. Jeżeli zrobisz je raz, na pewno będziesz chciała smażyć je przez cały karnawał. Zanim jednak po raz pierwszy przystąpisz do ich przygotowania, upewnij się, że masz w domu wszystkie niezbędne produkty. 

Składniki potrzebne na pączki z nadzieniem budyniowym:

  • 1 budyń waniliowy z torebki
  • 1 jogurt naturalny duży
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)

Gdy zdobędziesz potrzebne składniki, możesz przystąpić do przygotowania mini pączków. Zacznij od przesiania mąki przez sitko do miski, do której następnie musisz dodać także produkty, takie jak:  jajka, jogurt, budyń, cukier puder, proszek do pieczenia. Wlej tam również łyżkę spirytusu (opcjonalnie). Składniki dokładnie wymieszaj tak, by utworzyła się z nich jednolita masa.

Wyjmij z kuchennej szafki wysoki garnek, włącz palnik i rozgrzej w nim olej do temperatury nie niższej niż 170 stopni. Później zacznij wkładać tam ciasto, ostrożnie nakładając oraz formując je łyżeczką. Smaż tak długo, aż pączki urosną i zrobią się rumiane. Później wyjmij je z garnka, odsącz z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem lub innym ulubionym dodatkiem np. lukrem czy czekoladą. Możesz podawać na ciepło lub zimno. 

Zobacz też:

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

Rogaliki z 3 składników. Proste, szybkie i smakują całej rodzinie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski