Reklama
Reklama

To najlepsze przekąski na karnawał. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Karnawał to hucznie celebrowany okres, który słynie nie tylko z imprez, ale również z pysznego jedzenia. Słodkie wypieki i łakocie to świetny sposób na zachowanie wigoru i dobrego nastroju szczególnie w ostatnich miesiącach zimy. Naszą propozycją na celebrację karnawału jest przygotowanie tej pysznej przekąski. Serowe oponki są prostym, ale przepysznym rozwiązaniem, dzięki któremu zachwycisz swoich domowników oraz gości.

Serowe oponki to przepyszna przekąska, którą z łatwością przygotujesz w domu. Są to puszyste i mięciutkie ciastka, które mogą przywodzić na myśl pączki lub faworki. Są lekkie i niezbyt słodkie, dzięki czemu zasmakują nawet osobom, nieprzepadającym za łakociami. Dowiedz się, jak je przygotować i zachwyć swoich najbliższych tą pyszną przekąską.

Składniki na oponki serowe:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g tłustego twarogu,
  • 2 żółtka,
  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • 100 g cukru,
  • 20 g cukru waniliowego,
  • 2 łyżki sody oczyszczonej,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Czytaj również: Tak zrobisz najlepszy chlebek bananowy. Zakalec to już przeszłość

Jak przygotować oponki serowe na karnawał?

Przygotowanie oponek serowych rozpoczynamy od przesiania do mniejszej miski mąki oraz wymieszania jej dokładnie z sodą oczyszczoną.

Twaróg mielimy dwukrotnie. W osobnym większym naczyniu mieszamy go z żółtkami, cukrem oraz śmietaną.  Następnie dodajemy przesiane wcześniej suche składniki. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Stolnicę lub blat podsypujemy mąkę, a następnie przekładamy na nie wyrobione ciasto. Rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm, a następnie wycinamy w nim pożądany przez nas kształt. Oponki z łatwością wytniemy za pomocą kieliszka oraz szklanki.

Przechodzimy do smażenia ciasta. W garnku lub w głębokim i szerokim rondlu umieszczamy olej do głębokiego smażenia. Kiedy będzie porządnie rozgrzany, możemy zacząć smażyć kolejne partie oponek.

Po usmażeniu oponki umieszczamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Ostatnim etapem jest oprószenie ich cukrem pudrem.

Zobacz też:

Dodaj odrobinę do surówki z białej kapusty. Z tym dodatkiem smakuje najlepiej

Te nietypowe placki są idealne na kolację. Wystarczy pokroić kapustę i zmieszać ją z jajkiem i mąką

Twoja zupa ogórkowa jest niesmaczna? Zwróć uwagę, w jakiej kolejności wrzucasz warzywa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski