Reklama
Reklama

Tak zrobisz najlepszy chlebek bananowy. Zakalec to już przeszłość

Chlebek bananowy to jeden z najbardziej lubianych przepisów, który wciąż zyskuje popularność. Masz przejrzałe banany? Nie marnuj ich, tylko upiecz z nich chlebek. Idealny do padania przy okazji niespodziewanych gości. Z pewnością posmakuje każdemu. Jak zadbać o to, aby wypiek nie był zakalcem? Wystarczy przestrzegać jednej zasady.

Kiedy nadejdzie ochota na coś słodkiego, a w swojej kuchni posiadasz przejrzałe banany to idealny moment na przygotowanie chlebka bananowego. Prosto, szybko i smacznie. Przy przygotowaniu pamiętaj jednak o jednej zasadzie, dzięki której wypiek zawsze będzie sukcesem. Jakiego błędu należy unikać? 

Jak szybko i prosto przygotować najlepszy chlebek bananowy? 

Nie trzeba być mistrzem wypieków, aby przygotować chlebek bananowy. Przygotowanie zajmie nie więcej niż kilkanaście minut. Dostępnych jest wiele przepisów, które mogą się nieco różnić pomiędzy sobą, między innymi sposobem wykonania czy ilością składników. Przewidują na przykład dodanie czekolady czy orzechów.  

Bez względu na to, na jaki przepis się zdecydujesz, z chlebka bananowego może wyjść zakalec. Przyczyną jest jeden podstawowy błąd popełniany przez wiele osób. Jak uniknąć zakalca? Wystarczy pamiętać o kilku zasadach.  

Czytaj także: Szybkie ciasto z mandarynkami. Przygotujesz je na patelni

Chlebek bananowy - zawsze pamiętaj o tej jednej zasadzie  

Przede wszystkim podczas przygotowania chlebka bananowego ważne są odpowiednie proporcje. Niestety kompletując składniki, często patrzy się na sztuki potrzebnych bananów, a nie na ich gramaturę. To najczęściej popełniany błąd, którego efektem jest niechciany zakalec.  

Niezadbanie o właściwe proporcje gramatury bananów do pozostałych składników to w efekcie upieczenie zakalca. Warto pamiętać, aby gramatura rozgniecionych bananów była mniej więcej taka sama w stosunku do użytej mąki.

Dodatkowo warto zapamiętać, aby zadbać o odpowiednią ilość spulchniaczy, którymi są proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona. Musi być ona adekwatna do ilości mąki i tym samym do zbliżonej ilości rozgniecionych bananów. To proste w zastosowaniu zasady, których efektem będzie udany chlebek bananowy.  


Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy