Szybkie ciasto z mandarynkami. Przygotujesz je na patelni i zachwycisz gości
Zapach mandarynek nieodłącznie wiąże się z atmosferą świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej jednak jemy je na surowo, a mało kto wykorzystuje je w wypiekach. Ten przepis pozwoli jednak to na zawsze zmienić. Poznaj szybkie ciasto z mandarynkami, które idealnie sprawdzi się jako coś słodkiego w okresie przedświątecznym.
Do przygotowania szybkiego ciasta z mandarynkami potrzebne będą:
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 ml mleka,
- 150 ml skondensowanego mleka,
- 2 jajka,
- 20 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 3 mandarynki,
- 80 g mleka skondensowanego.
Do ciasta z mandarynkami nie będziesz potrzebować żadnej blachy czy formy, wystarczy nam patelnia. Przygotuj jednak rózgę kuchenną lub mikser.
Sprawdź również: Piernik z przepisu siostry Anastazji. Rozpływa się w ustach
W misce umieść ekstrakt waniliowy, jajka, 150 ml mleka skondensowanego i mleko. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub miksera na niskich obrotach. Do mokrych składników dodaj przesypaną mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszaj ciasto, by uzyskać jednolitą masę. Miskę odstaw na bok.
Mandarynki umyj, obierz i wysusz, a następnie dokładnie obierz i przekrój na pół w poprzek. Na patelni rozgrzej masło oraz 80 ml mleka skondensowanego. Gdy masło się rozpuści (po około 2-3 minutach) na patelnię dodaj mandarynki odciętymi kawałkami do jej powierzchni.
Sprawdź również: Sałatka jarzynowa podchodzi wodą? Winowajcą jest ta przyprawa
Zalej owoce ciastem, przykryj patelnię i smaż przez 15 minut. Po tym czasie delikatnie odwróć ciasto na drugą stronę (najlepiej z wykorzystaniem talerza) i smaż bez przykrycia przez 5 minut. Gotowe ciasto z mandarynkami najlepiej podawać na ciepło. Najlepiej smakuje z cukrem pudrem, karmelem, lukrem królewskim, polewą czekoladową lub syropem klonowym.
Zobacz też:
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe