Reklama
Reklama

​Szybkie ciasto z mandarynkami. Przygotujesz je na patelni i zachwycisz gości

Zapach mandarynek nieodłącznie wiąże się z atmosferą świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej jednak jemy je na surowo, a mało kto wykorzystuje je w wypiekach. Ten przepis pozwoli jednak to na zawsze zmienić. Poznaj szybkie ciasto z mandarynkami, które idealnie sprawdzi się jako coś słodkiego w okresie przedświątecznym.

Szybkie ciasto z mandarynkami — składniki

Do przygotowania szybkiego ciasta z mandarynkami potrzebne będą:

  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 ml mleka,
  • 150 ml skondensowanego mleka,
  • 2 jajka,
  • 20 g masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 3 mandarynki,
  • 80 g mleka skondensowanego.

Do ciasta z mandarynkami nie będziesz potrzebować żadnej blachy czy formy, wystarczy nam patelnia. Przygotuj jednak rózgę kuchenną lub mikser.

Sprawdź również: Piernik z przepisu siostry Anastazji. Rozpływa się w ustach

Jak przygotować szybkie ciasto z mandarynkami?

W misce umieść ekstrakt waniliowy, jajka, 150 ml mleka skondensowanego i mleko. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub miksera na niskich obrotach. Do mokrych składników dodaj przesypaną mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszaj ciasto, by uzyskać jednolitą masę. Miskę odstaw na bok.

Mandarynki umyj, obierz i wysusz, a następnie dokładnie obierz i przekrój na pół w poprzek. Na patelni rozgrzej masło oraz 80 ml mleka skondensowanego. Gdy masło się rozpuści (po około 2-3 minutach) na patelnię dodaj mandarynki odciętymi kawałkami do jej powierzchni.

Sprawdź również: Sałatka jarzynowa podchodzi wodą? Winowajcą jest ta przyprawa

Zalej owoce ciastem, przykryj patelnię i smaż przez 15 minut. Po tym czasie delikatnie odwróć ciasto na drugą stronę (najlepiej z wykorzystaniem talerza) i smaż bez przykrycia przez 5 minut. Gotowe ciasto z mandarynkami najlepiej podawać na ciepło. Najlepiej smakuje z cukrem pudrem, karmelem, lukrem królewskim, polewą czekoladową lub syropem klonowym.

Zobacz też:

​Idealny sposób na makaronowe resztki. Nawet teściowa nie odważy się skrytykować

Jedz codziennie. Zmniejszysz problemy z pamięcią i ryzyko demencji

​Wcale nie kurki. Te grzyby są jeszcze lepsze do jajecznicy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia