Reklama
Reklama

Piernik z przepisu siostry Anastazji. Rozpływa się w ustach

Siostra Anastazja (właściwie Krystyna Pustelnik), jest zakonnicą oraz uwielbianą autorką poczytnych książek kulinarnych. Dzieli się w nich sprawdzonymi przepisami. Jednym z nich jest receptura na rozpływający się w ustach piernik.

Piernik siostry Anastazji - przepis z klasztornej książki kucharskiej

Piernik to wypiek, który kojarzy się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia. Wielu osobom może też przywodzić na myśl Toruń i postać Mikołaja Kopernika. Niezależnie od skojarzeń, każdy docenia wyjątkowy smak ciasta.

Piernik przygotowuje się na różne sposoby. Popularne są zarówno nieskomplikowane przepisy, jak i złożone receptury. Siostra Anastazja wychodzi z propozycją, które pogodzi obie strony. Przygotowanie piernika według jej przepisu nie jest trudne, a smak wypieku sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania piernika siostry Anastazji?

Żeby przygotować smaczne, świąteczne ciasto, siostra Anastazja radzi przygotować składniki nie tylko na sam wypiek, ale także na polewę. Lista zakupów powinna uwzględniać następujące artykuły:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
  • 1 szklanka miodu,
  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki lodowatej wody,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 przyprawa piernikowa
  • tabliczka mlecznej czekolady (polewa),
  • kilka łyżek śmietanki kremówki (polewa).

Czytaj również: Najlepsza zupa na zimne dni. Rozgrzewa i syci na długie godziny

Jak przygotować piernika zgodnie z przepisem s. Anastazji?

Na początku trzeba przesiać mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną oraz kakao i utrzeć masło wraz z cukrem i żółtkami. Do utartego masła z cukrem należy dodać miód, śmietanę, wodę, a także przesianą mąkę z kakao. Później wystarczy ubić białka ze szczyptą soli i połączyć to wszystko z wcześniej przygotowaną masą.

Kolejny krok to przelanie ciasta do foremki i pieczenie masy przez około godzinę w temperaturze 160°C. Polewę trzeba później jeszcze przygotować, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i połączyć ją ze śmietaną. Ostatni etap to ostudzenie ciasta i polanie go polewą. Piernik można udekorować dowolnymi dodatkami np. orzechami, wiórkami kokosowymi czy płatkami migdałów.

Zobacz też:

​Gotujesz bób? Koniecznie użyj tego dodatku, by podkręcić kolor i smak

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta