Reklama
Reklama

Najlepsza zupa na zimne dni. Rozgrzewa i syci na długie godziny

W prognozach pogody coraz częściej pojawiają się informacje o niskich temperaturach i opadach śniegu. Dlatego warto stosować sposoby, które przyniosą ulgę w walce z przejmującym zimnem. Jednym z nich może być rozgrzewająca zupa, którą można nasycić się na długie godziny.

Zimny listopad nie będzie aż tak straszny, jeśli będzie można z nim "walczyć" przepisem na pyszną zupę. Jej wyjątkowość opiera się nie tylko na aromatycznej bazie, ale także na pysznych dodatkach, które urozmaicają smak i niebywale sycą.

Sekretem popularności rozgrzewającej zupy jest to, że przygotowuje się ją na bazie roślin strączkowych. Te warzywa znacznie redukują ryzyko pojawienia się m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego. Pozytywnie wpływają też na ciśnienie tętnicze krwi, a także glikemię poposiłkową. Jak w takim razie przygotować pyszną, sycącą i zdrową zupę?

Zrób zupę według tego przepisu i wygraj z listopadowym zimnem

Zdaniem wielu osób nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie się, niż przygotowanie pysznej, sycącej zupy. Takie działanie ma wiele sensu. Również dlatego, że ugotowanie pysznego dania jest zazwyczaj tanie, szybkie i proste.

Chcąc skorzystać ze wszystkich zalet, które niesie ze sobą spożywanie pysznych zup, można przygotować zupę fasolową na bazie mięsa oraz rozmaitych przypraw takich jak: imbir, czosnek, czy majeranek. Tak duża ilość aromatycznych składników sprawi, że danie będzie niebywale smaczne. Jak je przyrządzić krok po kroku?

Jakie produkty są potrzebne do przygotowania sycącej, smacznej zupy?

Na początku trzeba przygotować niezbędne produkty. Można skorzystać w takim przypadku z następującej listy produktów:

  • 400 g żeberek,
  • 100 g boczku,
  • 300 g fasoli z puszki,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 słodka papryka, 
  • 1 ostra papryka,
  • 100 g pieczarek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 pomidory,
  • 2 ziemniaki,
  • majeranek,
  • starty imbir,
  • natka pietruszki.

Czytaj również: Jak przechowywać czosnek, żeby nie był gorzki? Większość osób popełnia ten błąd

Jak przygotować zupę idealną na listopadowy chłód?

Na początku trzeba pokroić boczek w kostkę i go podsmażyć. Następnie w garnku należy umieścić pokrojoną cebulę, żeberka i marchewkę. Wszystkie składniki trzeba obrabiać na patelni przez około 5 minut. Później trzeba dołożyć pokrojoną paprykę, pieczarki i pokrojone ząbki czosnku.


Kolejny krok to starcie pomidorów na tarce o małych oczkach i dodanie warzywa do reszty składników. Całość trzeba gotować następnie przez 15 minut, a potem dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Ostatni etap to dodanie fasoli z puszki i wlanie litra wody. Potem zupę trzeba gotować jeszcze przez 20 minut.


Zupę można podawać wraz z mięsem. Dla smaku warto użyć dodatkowo ziół, na przykład natkę pietruszki. Warzywo ma w sobie wiele pożytecznych mikroskładników, co urozmaici wachlarz pozytywnych właściwości przepysznej zupy.


Zobacz też:

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | przepisy