Reklama
Reklama

Zrób zakwas buraczany z tego przepisu. Postoi aż do świąt

Wigilijna kolacja nie obejdzie się bez barszczu. Zakwas na niego warto zrobić już teraz — odpowiednio przygotowany nie spleśnieje, wręcz przeciwnie nabierze aromatu, dzięki czemu przyrządzone z niego danie będzie jeszcze smaczniejsze. O czym należy pamiętać?

Zakwas buraczany zawiera mnóstwo witamin i minerałów, można z powodzeniem włączyć go do codziennej diety. Znajdziemy w nim m.in.: witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez i potas. 

Dlaczego zakwas z buraków pleśnieje? 

Fermentacja to naturalny proces, który ma miejsce dzięki bakteriom kwasu mlekowego, a one preferują środowisko beztlenowe. Po przedostaniu się powietrza do słoika czy też naczynia kamionkowego, do zakwasu dostają się inne mikroorganizmy, w tym drożdże oraz pleśnie. Dlatego też już nawet po kilku dniach na powierzchni zakwasu można dostrzec zielone plamki. Przyczyn może być kilka w tym nieszczelne zamknięcie, zbyt częste otwieranie zakwasu (dlatego też lepszą opcją są mniejsze naczynia) i narażanie go na długi kontakt z powietrzem. 

Poza tym wszystkie przyprawy i kawałki buraków muszą znajdować się pod płynem. Pamiętajmy również że przechowywanie zakwasu w lodówce nie uchroni go przed pojawianiem się pleśni, jeśli będzie on miał kontakt z powietrzem. Na szczęście istnieje kilka trików, które sprawią, że produkt ten postoi znacznie dłużej. 

Sprawdź także: Ten japoński obiad to prawdziwy hit. Odkąd poznałam przepis, robię go co tydzień

Patent na zakwas, który będzie świeży przez miesięcy 

Jednym z najbardziej znanych trików jest użycie gazy. Do niej należy włożyć wszelkie przyprawy i buraki oraz umieścić w garnku, dzięki temu nie wypłyną one na powierzchnię (ponad solankę), co znacząco zmniejszy szansę na spleśnienie zakwasu, jednakże ta metoda pozwala na przechowywanie zakwasu do ok. 3-4 tygodni. Innym sposobem jest masło, które odetnie dostęp do tlenu — należy nim zalać powierzchnię zakwasu cienką warstwą, taka warstwa tłuszczu po ostygnięciu odcina dostęp do tlenu. Dzięki temu zakwas można trzymać nawet przez kilka miesięcy. 

Przeczytaj też: Teściowa dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Dzięki temu są chrupiące i mniej tłuste

Zakwas z buraków — przepis krok po kroku 

Do przepisu warto wykorzystać buraki ekologiczne. Do przygotowania zakwasu potrzebujesz: 

  • 2 l wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 kg buraków,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 8 ziaren czarnego pieprzu,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 50 g masła (po 25 g na dwie litrowe butelki).  

Na początek przygotuj solankę — wodę wymieszaj z solą, aż się rozpuści. Kolejno należy obrać i pokroić buraki na mniejsze kawałki. Dla pewności można wszystkie przyprawy oraz buraki można związać w gazie i włożyć do naczynia kamionkowego lub słoika, a następnie zalać solanką, i zamknąć. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Po tygodniu należy wyciągnąć gazę i zakwas przelewać do butelek. Dopiero wtedy będziemy potrzebować masła — roztopione należy wylewać na zakwas, po jego zastygnięciu odetniemy dostęp do tlenu. Butelkę należy zakręcić i przechowywać w lodówce. 

Zobacz też:

​Mama co roku robi na Wszystkich Świętych. Cała rodzina zajada po powrocie z cmentarza

Wystarczą 2 łyżeczki do owsianki. Podniesiesz poziom żelaza i poprawisz odporność

Dodajesz to do sałatki jarzynowej? To dlatego tak szybko się psuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa