Reklama
Reklama

Ten japoński obiad to prawdziwy hit. Odkąd poznałam przepis, robię go co tydzień

Często brakuje nam już pomysłów na obiad. Chcąc zaserwować coś nowego i pysznego, ale i prostego w przygotowaniu, warto zaczerpnąć nieco inspiracji z Japonii. Tam bowiem popularny jest pewien smaczny, mięsny obiad, który zrobimy w zaledwie chwilę. Sprawdź, co to za danie.

Ten japoński obiad pokochają wszyscy domownicy. Jest on oderwaniem od codziennych smaków i ciekawym doświadczeniem kulinarnym. W dodatku nie trzeba poświęcać wiele czasu, aby go przygotować. Warto więc poznać ten przepis i cieszyć się daniem, które zabierze nas w podróż po smakach.

Czym zaskoczyć domowników? Ten obiad pokochają od pierwszego kęsa

Chcąc przygotować smaczny obiad dla całej rodziny, warto zrobić pyszne, delikatne klopsiki tsukune. Są one wykonywane z mielonego mięsa z kurczaka i dość często podaje się je jako szaszłyki. To jedno z najpopularniejszych dań w japońskich barach czy na ulicznych straganach.

Ich główną zaletą jest właśnie to, że można je szybko i łatwo przygotować. W dodatku możemy to zrobić na różne sposoby, bo klopsiki mogą być zarówno smażone, grillowane, jak i gotowane na parze. Smaku dopełnia słodkawy sos, który idealnie współgra z mięsem. W daniu tym nie brakuje intensywnych i smacznych aromatów, ponieważ zawiera ono m.in. czosnek, imbir czy sos sojowy.

Jak zrobić pyszne klopsiki tsukune? To prostsze niż myślisz

Samo przygotowanie klopsików japońskich nie jest trudne. Jest to prosty przepis, dzięki któremu przy użyciu składników dostępnych w wielu sklepach, stworzymy oryginalny i smaczny obiad, który pokochają domownicy. Do zrobienia klopsików tsukune, będziemy potrzebowali następujących produktów:

  • 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka,
  • 2 ząbki posiekanego czosnku,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 jajka,
  • 2 drobno pokrojone cebulki dymki,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • sól,
  • pieprz.

Natomiast do zrobienia sosu, musimy wyposażyć się w 2 łyżki miodu, 1 łyżkę sake, 1 łyżkę cukru oraz 3 łyżki sosu sojowego. Po naszykowaniu składników mieszamy wszystkie produkty na klopsiki w misce, aby stworzyć jednolitą masę. Następnie formujemy małe klopsiki i smażymy je na patelni, aż będą zarumienione.

Kolejnym krokiem jest wymieszanie w małym garnku składników na sos. Podgrzewamy je na średnim ogniu, aż sos stanie się lekko gęsty. Przelewamy go do klopsików i mieszamy całość, aby sos równomiernie pokrył mięso. Całość gotujemy razem przez 2 minuty, aby sos dobrze wtopił się w klopsiki.

Czytaj również: Taką zupę dyniową robi Ewa Wachowicz. Spróbuj, a będziesz jeść całą jesień

Z czym podawać japońskie klopsiki? Stwórz idealne danie

Japońskie klopsiki możemy serwować na wiele różnych sposobów. Najpopularniejszym jest podawanie ich po prostu z ryżem. Wiele osób decyduje się je jeść z makaronem ramen. Niektórzy tak jak wspominaliśmy, jedzą je jako przekąskę na patykach, w formie szaszłyka.

Możemy także modyfikować samą zawartość klopsików, dodając do nich np. ser, marchewkę czy paprykę. Z kolei jeśli lubimy ostrzejsze smaki, możemy wkroić do mięsa ostrą papryczkę lub użyć pasty chili.

Zobacz też:

Teściowa dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Dzięki temu są chrupiące i mniej tłuste

Ta zupa rozgrzeje cię lepiej, niż rosół. Zrobisz ją w pół godziny

Większość z nas dodaje to do ziemniaków. To najgorsze połączenie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe