Ten japoński obiad to prawdziwy hit. Odkąd poznałam przepis, robię go co tydzień
Często brakuje nam już pomysłów na obiad. Chcąc zaserwować coś nowego i pysznego, ale i prostego w przygotowaniu, warto zaczerpnąć nieco inspiracji z Japonii. Tam bowiem popularny jest pewien smaczny, mięsny obiad, który zrobimy w zaledwie chwilę. Sprawdź, co to za danie.
Ten japoński obiad pokochają wszyscy domownicy. Jest on oderwaniem od codziennych smaków i ciekawym doświadczeniem kulinarnym. W dodatku nie trzeba poświęcać wiele czasu, aby go przygotować. Warto więc poznać ten przepis i cieszyć się daniem, które zabierze nas w podróż po smakach.
Chcąc przygotować smaczny obiad dla całej rodziny, warto zrobić pyszne, delikatne klopsiki tsukune. Są one wykonywane z mielonego mięsa z kurczaka i dość często podaje się je jako szaszłyki. To jedno z najpopularniejszych dań w japońskich barach czy na ulicznych straganach.
Ich główną zaletą jest właśnie to, że można je szybko i łatwo przygotować. W dodatku możemy to zrobić na różne sposoby, bo klopsiki mogą być zarówno smażone, grillowane, jak i gotowane na parze. Smaku dopełnia słodkawy sos, który idealnie współgra z mięsem. W daniu tym nie brakuje intensywnych i smacznych aromatów, ponieważ zawiera ono m.in. czosnek, imbir czy sos sojowy.
Samo przygotowanie klopsików japońskich nie jest trudne. Jest to prosty przepis, dzięki któremu przy użyciu składników dostępnych w wielu sklepach, stworzymy oryginalny i smaczny obiad, który pokochają domownicy. Do zrobienia klopsików tsukune, będziemy potrzebowali następujących produktów:
- 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka,
- 2 ząbki posiekanego czosnku,
- 1 łyżka startego imbiru,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1 jajka,
- 2 drobno pokrojone cebulki dymki,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- sól,
- pieprz.
Natomiast do zrobienia sosu, musimy wyposażyć się w 2 łyżki miodu, 1 łyżkę sake, 1 łyżkę cukru oraz 3 łyżki sosu sojowego. Po naszykowaniu składników mieszamy wszystkie produkty na klopsiki w misce, aby stworzyć jednolitą masę. Następnie formujemy małe klopsiki i smażymy je na patelni, aż będą zarumienione.
Kolejnym krokiem jest wymieszanie w małym garnku składników na sos. Podgrzewamy je na średnim ogniu, aż sos stanie się lekko gęsty. Przelewamy go do klopsików i mieszamy całość, aby sos równomiernie pokrył mięso. Całość gotujemy razem przez 2 minuty, aby sos dobrze wtopił się w klopsiki.
Czytaj również: Taką zupę dyniową robi Ewa Wachowicz. Spróbuj, a będziesz jeść całą jesień
Japońskie klopsiki możemy serwować na wiele różnych sposobów. Najpopularniejszym jest podawanie ich po prostu z ryżem. Wiele osób decyduje się je jeść z makaronem ramen. Niektórzy tak jak wspominaliśmy, jedzą je jako przekąskę na patykach, w formie szaszłyka.
Możemy także modyfikować samą zawartość klopsików, dodając do nich np. ser, marchewkę czy paprykę. Z kolei jeśli lubimy ostrzejsze smaki, możemy wkroić do mięsa ostrą papryczkę lub użyć pasty chili.
Zobacz też:
Teściowa dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Dzięki temu są chrupiące i mniej tłuste
Ta zupa rozgrzeje cię lepiej, niż rosół. Zrobisz ją w pół godziny
Większość z nas dodaje to do ziemniaków. To najgorsze połączenie