Reklama
Reklama

W PRL-u jedli wszyscy, dziś mało kto pamięta to warzywo. Kiszone jest jeszcze smaczniejsze

Kalarepa to jedno z zapomnianych warzyw, jednak w PRL-u cieszyło się sporą popularnością. Jest smaczna i zdrowa, do tego można ją przyrządzić na wiele sposobów. Świeża dobrze sprawdzi się do sałatek, można ją również jeść, jako przekąskę. To dobre warzywo do kiszenia. Jak przygotować kiszonki z kalarepy?

Kiszona kalarepa ma wyrazisty smak, który dobrze pasuje do dań mięsnych i bezmięsnych. Chrupiąca z dodatkiem kilku przypraw jest smacznym dodatkiem, który wielu osobom przypadnie do gustu. Sprawdź jak przygotować te kiszonki. 

Kiszona kalarepa — składniki 

Przepis ten wymaga tylko kilku składników i jest prosty — jeśli wcześniej nie robiłeś kiszonek, to powinieneś sobie tak czy tak poradzić bez problemu. Przygotuj: 

  • 1 kg świeżej kalarepy 
  • litr wody 
  • łyżkę soli 
  • 5-6 ząbków czosnku 
  • przyprawy: koper włoski, gorczycę oraz liście laurowe 

Kalarepę można kisić zarówno w mniejszych, jak i większych słoiczkach. 

Sprawdź także: Dodaj odrobinę tej przyprawy do ogórków kiszonych. Zyskają inny wymiar smaku

Kiszona kalarepa — przygotowanie 

Na początek należy obrać kalarepę i pokróć w słupki lub plasterki. Do przegotowanej, ciepłej wody należy wsypać sól i mieszać aż się rozpuści. Do słoików wkładamy kalarepę i ząbek czosnku (do dużych słoików można dodać dwa) oraz przyprawy: mniejszy baldach kopru, kilkanaście ziarenek gorczycy oraz 2-3 liście laurowe na słoik. 

Następnie zalewamy wszystko wodą z solą i dokładnie zakręcamy słoik. Należy się upewnić, że całość jest dokładnie zalana solanka, jeśli jakiś kawałek będzie wystawał, to może się zepsuć. Zostawiamy go na minimum 5 dni, po tym czasie kalarepa będzie ukiszona i gotowa do spożycia. 

Przeczytaj też: Bób jest miękki i niesmaczny? To wina powszechnego błędu

Dlaczego warto jeść kiszoną kalarepę? 

Kiszonki to dobra dawka mikroelementów dla naszego organizmu. Proces fermentacji zwiększa korzyści i tak już zdrowej kalarepy. W kiszonkach znajdziemy m.in. witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wspierają jelita, wpływają również dobrze na ogólną odporność.

Kiszoną kalarepę można wykorzystać do kanapek, sałatek, mięs oraz ryb. To zdrowa, chrupiąca i pyszna przekąska.

Zobacz też:

Przepis na domowe ptasie mleczko. Jest zdrowsze i smakuje o niebo lepiej niż to ze sklepu

Gdy robię grilla, goście proszą o tę sałatkę. Zawsze znika w pierwszej kolejności

​Żadne ziemniaczane. W Grecji robią placki z tego warzywa i są o niebo lepsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa