W PRL-u jedli wszyscy, dziś mało kto pamięta to warzywo. Kiszone jest jeszcze smaczniejsze
Kalarepa to jedno z zapomnianych warzyw, jednak w PRL-u cieszyło się sporą popularnością. Jest smaczna i zdrowa, do tego można ją przyrządzić na wiele sposobów. Świeża dobrze sprawdzi się do sałatek, można ją również jeść, jako przekąskę. To dobre warzywo do kiszenia. Jak przygotować kiszonki z kalarepy?
Kiszona kalarepa ma wyrazisty smak, który dobrze pasuje do dań mięsnych i bezmięsnych. Chrupiąca z dodatkiem kilku przypraw jest smacznym dodatkiem, który wielu osobom przypadnie do gustu. Sprawdź jak przygotować te kiszonki.
Przepis ten wymaga tylko kilku składników i jest prosty — jeśli wcześniej nie robiłeś kiszonek, to powinieneś sobie tak czy tak poradzić bez problemu. Przygotuj:
- 1 kg świeżej kalarepy
- litr wody
- łyżkę soli
- 5-6 ząbków czosnku
- przyprawy: koper włoski, gorczycę oraz liście laurowe
Kalarepę można kisić zarówno w mniejszych, jak i większych słoiczkach.
Sprawdź także: Dodaj odrobinę tej przyprawy do ogórków kiszonych. Zyskają inny wymiar smaku
Na początek należy obrać kalarepę i pokróć w słupki lub plasterki. Do przegotowanej, ciepłej wody należy wsypać sól i mieszać aż się rozpuści. Do słoików wkładamy kalarepę i ząbek czosnku (do dużych słoików można dodać dwa) oraz przyprawy: mniejszy baldach kopru, kilkanaście ziarenek gorczycy oraz 2-3 liście laurowe na słoik.
Następnie zalewamy wszystko wodą z solą i dokładnie zakręcamy słoik. Należy się upewnić, że całość jest dokładnie zalana solanka, jeśli jakiś kawałek będzie wystawał, to może się zepsuć. Zostawiamy go na minimum 5 dni, po tym czasie kalarepa będzie ukiszona i gotowa do spożycia.
Przeczytaj też: Bób jest miękki i niesmaczny? To wina powszechnego błędu
Kiszonki to dobra dawka mikroelementów dla naszego organizmu. Proces fermentacji zwiększa korzyści i tak już zdrowej kalarepy. W kiszonkach znajdziemy m.in. witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wspierają jelita, wpływają również dobrze na ogólną odporność.
Kiszoną kalarepę można wykorzystać do kanapek, sałatek, mięs oraz ryb. To zdrowa, chrupiąca i pyszna przekąska.
Zobacz też:
Przepis na domowe ptasie mleczko. Jest zdrowsze i smakuje o niebo lepiej niż to ze sklepu
Gdy robię grilla, goście proszą o tę sałatkę. Zawsze znika w pierwszej kolejności
Żadne ziemniaczane. W Grecji robią placki z tego warzywa i są o niebo lepsze