Dodaj odrobinę tej przyprawy do ogórków kiszonych. Zyskają inny wymiar smaku
Wiele osób planuje zakisić ogórki, które stanowią świetny dodatek do obiadu, kanapek i sałatek. Można nieco odejść od klasycznego przepisu z koprem oraz chrzanem i dodatkowo dosypać do nich pewną przyprawę, dzięki której zyskają zupełnie inny wymiar smaku. Wychodzą sto razy lepsze od tradycyjnych kiszonek.
Nieoczywisty dodatek do ogórków kiszonych, który używa garstka osób, to estragon. Ta przyprawa nie jest aż tak popularna w polskiej kuchni, a szkoda. Dzięki niej przetwory zyskują aromatyczny, lekko anyżkowy smak z ziołową nutą. Pasuje też do innych dań.
Estragon warto dodać do ogórków kiszonych, jeśli znudził nam się klasyczny przepis i chcemy wprowadzić do kiszonek trochę nowości, a tym samym zaskoczyć rodzinę. Przyprawa powoli będzie przenikać do przetworów, nadając im ziołowy, lekko korzenny smak.
Estragon świetnie współgra z innymi przyprawami w ogórkach kiszonych. Pasuje do kopru, chrzanu, czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego i gorczycy. Całość tworzy wyrazistą kompozycję, idealnie podkreślającą smak kiszonek.
Poza tym ta przyprawa działa przeciwzapalnie i pobudza trawienie. Dzięki niej ogórki nie tylko wspaniale smakują, ale też wspierają zdrowie.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Ogórek melonowy – co to za warzywo? Wygląda jak cukinia, smakuje jak melon!
Najlepiej użyć świeżych liści estragonu do ogórków kiszonych, ponieważ powoli będą uwalniać swój smak w trakcie fermentacji. W tym celu siekamy je i dosypujemy 1 łyżkę do słoików. Nie przesadzajmy z ich ilością, aby nie przytłoczyły smaku samych przetworów.
Tę przyprawę dosypujemy na górną warstwę naczynia, nad liście chrzanu czy koper. Musi znaleźć się tuż pod wieczkiem, żeby doszło do równomiernego rozprowadzenia smaku na całe kiszonki i zalewę.
Estragonem można przyprawiać mięsa. Idealnie komponuje się z drobiem i dziczyzną. Warto zrobić z nim sos, łącząc go ze śmietaną i czosnkiem.
Pasuje też do zup i bulionów, nadając im ziołowej nuty. Drobno posiekane liście warto dodawać do sałatek, zwłaszcza tych z pomidorami i ogórkami. Polecamy również doprawianie tą przyprawą jajecznicy, omletów jajecznych i twarogów.
Świeże liście estragonu warto zamknąć w occie, który będzie idealny do dressingów i marynat. Można też zalać je wrzątkiem i parzyć przez 7 minut, aby zyskać napar.
Zobacz też:
W Grecji zawijają w nie gołąbki. Wystarczy włożyć do słoika i kisić jak ogórki
Większość osób wyrzuca do kosza, ja robię z nich dżem. Nie ma sobie równych
Tego nie jedź na wakacjach all inclusive. Konsekwencje mogą być poważne