Reklama
Reklama

Gdy robię grilla, goście proszą o tę sałatkę. Zawsze znika w pierwszej kolejności

Latem często siadamy z rodziną lub znajomymi przy grillu. Warto więc do mięsnych dań przygotować smaczną sałatkę. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie sezonowego przysmaku, jakim jest bób. Dzięki niemu nasza sałatka będzie smaczniejsza niż kiedykolwiek. Sprawdź, jak ją zrobić i jak ugotować bób, aby był idealnie miękki.

Wakacyjne miesiące to nie tylko truskawki, czereśnie i maliny. To także bób, na który trwa właśnie sezon. Ten smaczny składnik warto spożywać nie tylko solo, ale także dodawać go do sałatki. Dzięki temu zyska ona głębię smaku i zachwyci naszych gości. Podpowiadamy, jak ją zrobić.

Co zrobić, zanim zaczniemy przygotowywać sałatkę? To ważny krok

Kluczem do udanej sałatki na grilla z dodatkiem bobu, jest odpowiednie ugotowanie tego bazowego składnika. Potrzebować będziemy 500 g tego produktu. Chcąc, jednak by bób wyszedł smaczny, należy do dużego garnka wlać odpowiednią ilość wody i dodać do tego 2 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę cukru

Doprowadzamy wodę do wrzenia i dopiero wtedy wrzucamy bób w skórce i gotujemy go przez około 5-10 minut. Odcedzamy go w momencie, gdy jest już miękki. Po ostygnięciu obieramy bób ze skórki i możemy wykorzystać go do przygotowania naszej sałatki.

Czytaj również: Wszyscy uważają je za zdrowe, a prawda jest zupełnie inna. Lepiej je ograniczyć

Jak zrobić sałatkę z bobem? To prosty i sprawdzony przepis

Po ugotowaniu bobu możemy zabrać się za robienie sałatki na grilla. Do przygotowania jej nie będziemy potrzebowali wielu składników. Oprócz wspomnianych 500 g bobu musimy naszykować:

  • 1 zielonego ogórka,
  • 750 gramów ziemniaków,
  • 1 garść listków mięty,
  • masło (ilość potrzebna do pieczenia).

Natomiast do przygotowania sosu, którym polejemy sałatkę, należy wyposażyć się w:

  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżkę majonezu,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczkę oliwy,
  • sól i pieprz.

Pierwszym krokiem po ugotowaniu bobu, jest obranie i umycie ziemniaków. Kroimy je na mniejsze kawałki i gotujemy, by były al dente. Następnie odcedzamy je i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Układamy na nich małe kawałki masła, przyprawiamy solą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy je przez około 15 minut w 200 stopniach Celsjusza, co jakiś czas je mieszając. Kiedy będą już zarumienione, wyciągamy je i studzimy.

Kolejnym krokiem jest obranie ogórka i pokrojenie go w półksiężyce. Siekamy także miętę oraz szczypiorek. Następnie przygotowujemy sos do sałatki. W tym celu do małej miski przekładamy majonez, szczypiorek, dodajemy oliwę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.

Do dużej miski wkładamy upieczone ziemniaki, bób, ogórka oraz miętę. Wszystko zalewamy sosem i mieszamy. Pyszna sałatka na grilla gotowa!

Zobacz też:

W PRL-u jedli wszyscy, dziś mało kto pamięta to warzywo. Kiszone jest jeszcze smaczniejsze

​Żadne ziemniaczane. W Grecji robią placki z tego warzywa i są o niebo lepsze

Lepszych pałek z kurczaka nie jadłaś. Wszyscy w domu oszaleją na ich punkcie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | sałatki | przepisy na grilla