Zapomniana zupa z kiszonej kapusty. Nasze babcie gotowały ją na okrągło
Ta pyszna zupa z kiszonej kapusty rozgrzewa nawet lepiej niż tradycyjny kapuśniak. Nasze babcie zimą gotowały ją na okrągło, ale dziś nie jest popularna, a szkoda, bo przepis na nią jest wyjątkowo prosty. Nie wymaga specjalnych przygotowań ani drogich składników, dlatego podpowiadamy, jak zrobić kultową zarzucajkę.
Wiele smacznych dań, którymi przed laty zajadali się nasi przodkowie, do dziś cieszy się popularnością. Są jednak również potrawy, które zostały prawie całkowicie zapomniane. Dotyczy to m.in. zarzucajki, czyli zupy z kiszonej kapusty, która kiedyś była popularniejsza od kapuśniaku.
Zarzucajka jest łatwa w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna i pożywna. Zaspokaja apetyt, dostarcza naszemu organizmowi licznych witamin i znakomicie rozgrzewa w chłodne, zimowe dni. Warto spróbować zrobić ją samodzielnie, bazując na tym prostym babcinym przepisie.
Głównym składnikiem zarzucajki jest kiszona kapusta, a ta, jak wiadomo, jest pożywna i zdrowa. Zawiera m.in. witaminę C, A i szereg witamin z grupy B. Jest również źródłem soli mineralnych, potasu, wapnia, fosforu, sodu, magnezu i żelaza, dzięki temu zawiera organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Poza kapustą na kultową zarzucajkę składają się również mięso, ziemniaki, marchewka, seler i inne pożywne składniki, dzięki którym zupa zaspokaja apetyt i rozgrzewa organizm od środka. Spożywana regularnie, wspomaga metabolizm i wspiera układ odpornościowy w okresie, w którym jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia.
Może cię zainteresować: Tym obiadem za grosze w PRL-u zajadała się cała Polska. Był hitem szkolnych stołówek
Zarzucajka to prosta zupa, która w smaku może nieco przypominać nam popularny kapuśniak. Aby ją przygotować, potrzebujemy kapusty kiszonej oraz kilku innych produktów. Jest idealna dla osób, które nie mają dużo czasu na gotowanie, bo po wrzuceniu rzeczy do garnka w 30 minut praktycznie zrobi się sama.
Składniki na zarzucajkę to:
- kiszona kapusta - 200 g
- kości wieprzowe wędzone - 0,5 kg
- ziemniaki - 5 sztuk
- seler - 0,5 sztuki
- pietruszka
- cebula
- marchewka
- mąka - 1 łyżka
- boczek (albo słonina) - 50 g
Przygotowanie zarzucajki zaczynamy od zalania wędzonych kości 2 litrami wody. W tym celu trzeba znaleźć odpowiednio duży garnek, a później włączyć gaz i zagotować wywar. Gdy ten będzie się robił, umyj i obierz warzywa, czyli: marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki. Pokrój je wszystkie w małe kawałki i dorzuć do gotującego się wywaru. Po około 20 minutach powinny zrobić się miękkie.
Wówczas poszatkuj kapustę i ją również dorzuć do zupy. Gotuj przez kolejny kwadrans, a w tym czasie pokrój boczek (albo słoninę) i podsmaż go na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, mięso wrzuć do zupy, a tłuszcz wykorzystaj na zasmażkę. Zasmażkę wsyp do gotującej się zupy i wymieszaj wraz z nią tak, by zalewajka nie miała grudek. Podawaj wraz z chlebem, skwarkami, albo kawałkami podsmażonej kiełbasy.
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia