Reklama
Reklama

Pyszny obiad dla całej rodziny za 10 zł? W PRL-u gospodynie robiły go na okrągło

Za składniki na ten pyszny obiad dla całej rodziny zapłacimy niecałe 10 złotych. Był jednym z największych przysmaków PRL-u, często podawanym m.in. na stołówkach szkolnych. Dawniej piątki na okrągło gościł w polskich domach, a teraz mało kto o nim pamięta mimo tego, że jest bardzo smaczny i pożywny.

Obiady w PRL-u były proste i tanie ale jednocześnie bardzo smaczne. W sklepach spożywczych często brakowało podstawowych produktów, a mięso było trudnodostępnym rarytasem, dlatego gospodynie na co dzień często przygotowywały dla swoich rodzin dania bezmięsne. 

Jednym z najpopularniejszych posiłków w domach i na szkolnych stołówkach w drugiej połowie XX wieku był ryż z jabłkami i cynamonem. Jego przygotowanie było proste, a koszty stosunkowo niewielkie. Zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że wielu Polaków miało własne działki, na których uprawiane były drzewka owocowe.

Ryż z jabłkami. Obiad rodem z PRL-u dla całej rodziny zrobisz za mniej za 10 zł

Ryż z jabłkami z cynamonem to kultowe danie z czasów PRL-u. Idealnie sprawdzi się jako słodki obiad lub kolacja. Może również być deserem np. na przyjęcia w gronie najbliższych. Za produkty potrzebne do przygotowywania tego posiłku nie zapłacisz więcej niż 10 zł.

Składniki na ryż z jabłkami i cynamonem:

  • ryż - 200 g
  • jabłka - 1 kg
  • mleko - 2 szklanki
  • cukier - 5 łyżek
  • masło (ewentualnie margaryna) - 2 łyżki
  • cynamon - 2 małe łyżeczki

Zagotuj mleko w rondelku i jeszcze w trakcie gotowania wsyp do niego ryż wraz z cukrem. Składniki gotuj do chwili, gdy ryż pochłonie mleko. Podczas oczekiwania przygotuj jabłka, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce. Owoce posyp cynamonem.

Przygotuj naczynie żaroodporne. Najpierw wysmaruj je dokładnie masłem, a później na spód przełóż połowę ryżu. Postaraj się zrobić to równo i nałóż na górę starte jabłka z cynamonem. Owoce przykryj kolejną porcją ryżu, a później masłem. Taką "zapiekankę" przykryj pokrywą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

Może cię zainteresować: Dodaj ten składnik do naleśników. Będą smaczne, lekkie i miękkie jak chmurka

Czym polewać ryż z jabłkami? W takiej wersji będzie smakował najlepiej

Ryż z jabłkami na pewno będzie smakował jeszcze lepiej, jeśli polejesz go jogurtem naturalnym, który nieco przełamie słodki smak. A jeśli lubisz słodkie posiłki, możesz podawać go wraz ze śmietaną kremówką, albo ulubioną polewą owocową.

Zobacz też:

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

To polskie ciasto uznano za najsmaczniejsze na świecie. Co niedzielę gości w wielu domach

Przez ten błąd ogórki kiszone wychodzą gorzkie i brzydko pachną. Wystrzegaj się go

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe