Reklama
Reklama

Polacy prawie nie jedzą, a wielka szkoda. Zapomniane źródło białka, żelaza i witamin

Na polskich stołach gości zdecydowanie zbyt rzadko, zważając na to, jak wielki skarb składników odżywczych w sobie skrywa. W połączeniu z delikatnością oraz pełnią smaku warto dać jej szansę, zwłaszcza że w kuchni naszych babć miała swoje stałe miejsce. Dzisiaj nieco zapomniana, powinna zostać ponownie odkryta — zwłaszcza jesienią, gdy organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia.

Kulinarny klejnot, który niegdyś gościł na polskich stołach, dzisiaj odszedł w zapomnienie, dlatego najwyższa pora to zmienić. To nieocenione wsparcie dla organizmu na wielu płaszczyznach, które ponadto zachwyca swoim smakiem oraz wyrazistością. Choć wiele osób ma mieszane odczucia względem podrobów, nad tym zdecydowanie warto się pochylić i dać mu szansę.  

Wątróbka z gęsi —  „bomba” witamin i minerałów 

Podroby wzbudzają skrajne emocje, gdyż wiele osób je uwielbia i docenia za właściwości odżywcze, inni zaś za nimi nie przepadają. Nie można im jednak odmówić bogactwa składników, które cenne są dla zdrowia. I właśnie z tego względu warto zwrócić uwagę na wątróbkę gęsią, która jest rzadszym wyborem w Polsce, aniżeli chociażby ta z kurczaka.  

Wątróbka z gęsi to delikatne mięso podrobowe, które charakteryzuje się lekko słodkawym smakiem oraz kremową konsystencją. Co ciekawe, uważana jest za jedną z najszlachetniejszych gatunków wątrób, ze szczególnym uwzględnieniem formy foie gras, czyli tłustej wątróbki gęsiej, która w kuchni francuskiej uchodzi za prawdziwy rarytas. 

Na uwagę w szczególności zasługuje jednak ze względu na wysoką wartość odżywczą, przez co może być cennym składnikiem zbilansowanej diety. Wyróżnia się dużą zawartością żelaza, białka oraz zdrowych tłuszczów, w tym kwasów jednonienasyconych wspierających układ krążenia. Ponadto to dobre źródło witamin, w tym szczególnie witaminy A, a także licznych minerałów, wśród których wymienia się cynk, miedź bądź selen. 

Zobacz także: Włosi jedzą na okrągło, Polacy nie znają. Szkoda, bo świetnie dbają o wątrobę

Dlaczego warto jeść wątróbkę gęsią? Cenne źródło żelaza i witaminy A

Wątróbka gęsia to nieoceniony skarb, którego regularna obecność w jadłospisie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Przede wszystkim wątróbka gęsia wzmacnia odporność oraz prawidłową pracę serca. Dzięki dużej ilości żelaza i witaminy B12 pomaga w walce z anemią. To także nieocenione wsparcie na wzroku oraz skóry, gdyż duża ilość witaminy A działa regenerująco, wzmacniająco i przeciwzmarszczkowo na kondycję błon śluzowych.  

Podrób ten to także źródło pełnowartościowego białka, które stanowi doskonałe uzupełnienie diety. Jest łatwo przyswajalne, dostarcza aminokwasy niezbędne do regeneracji organizmu i przy tym buduje tkanki.  

Obecność licznych witamin i minerałów dba o kondycję organizmu oraz lepsze samopoczucie. Zawartość witamin z grupy B, a także takich pierwiastków jak selen wspiera układ nerwowy, poprawiając przy tym koncentrację oraz nastrój. Nie bez powodu, wiele osób gęsią wątróbkę określa mianem „superfood”. Wzmacnia bowiem organizm i dostarcza ogromu cennych wartości odżywczych.  

Sprawdź też: Te grzyby są doskonałym źródłem białka. Moja teściowa podaje je w obłędnym sosie

Jak przygotować wątróbkę gęsią? Włącz ją do jadłospisu na wiele sposobów 

Wątróbka z gęsi w porównaniu do drobiowej charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem oraz delikatniejszą strukturą. Warto dać jej szansę i włączyć do swojej codziennej diety, gdyż organizm z pewnością będzie ci za to wdzięczny. Zwłaszcza, że można zrobić to na różne sposoby. 

Przepis na wątróbkę z gęsi nie jest jeden, przez co każdy znajdzie dla sienie najlepszą wersję. Samo przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, lecz odpowiedniej techniki i cierpliwości. Zdaniem wielu osób najlepiej smakuje z cebulką i jabłkami, czyli w klasycznym wydaniu, które wydobywa jej głębię smaku. Można z niej przygotować również pasztet lub pastę do pieczywa czy też przyrzązić ją w luksusowej wersji prosto z Francji.

Zobacz też:

​Do grzybków marynowanych dodaj tyle octu. Inaczej zepsujesz ich smak

Taką sałatkę na Wszystkich Świętych robiła babcia. W tym roku zrobię z jej przepisu

Zrób zakwas buraczany z tego przepisu. Postoi aż do świąt

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | zdrowe żywienie | zdrowie