Włosi jedzą na okrągło, Polacy nie znają. Szkoda, bo świetnie dbają o wątrobę
Na włoskich stołach królują od wieków, podczas gdy w Polsce mało kto po nie sięga. Doceniane przez dietetyków na całym świecie, zachwycają smakiem i prozdrowotnymi właściwościami. Warto je włączyć do swojej codziennej diety między innymi ze względu na wątrobę. Zalet mają jednak o wiele więcej, dlatego dowiedz się więcej na ich temat i koniecznie spróbuj przy najbliższej okazji.
Sprawdzą się w charakterze przystawki lub jako dodatek do głównego dania. Poprzez swój oryginalny smak chętnie wykorzystywane są w kuchni śródziemnomorskiej, między innymi we Włoszech i Hiszpanii. W Polsce wciąż mówi się o nich za mało, choć pełne są właściwości prozdrowotnych. Sporo osób z pewnością domyśla się już, że mowa o karczochach, które określane są również sprzymierzeńcem zdrowej wątroby.
Karczoch zwyczajny to wieloletnia roślina lecznicza z rodziny astrowatych, która pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Od wieków cieszy się uznaniem w kuchni tego regionu ze względu na liczne zastosowanie w gotowaniu, a także szereg właściwości prozdrowotnych.
Wyróżnia się kilka rodzajów karczochów, które różnią się pomiędzy sobą, przez co jedne bardziej nadają się do smażenia, inne zaś do gotowania na parze. Wszystkie składają się jednak z łodygi z liśćmi, na której wyrastają koszyczki z kwiatostanem, przypominające kwiaty ostu.
Częścią jadalną są części główki kwiatostanów po usunięciu zewnętrznych stwardniałych łusek. Smak karczochów jest dość charakterystyczny i wytrawny. Często bywa delikatnie gorzki i cierpki, co jest wynikiem obecności cynaryny. Za najsmaczniejsze uważa się młode i nieduże karczochy.
Może cię zainteresować: Polacy nie lubią, a Grecy i Włosi jedzą non stop. To dlatego tak dobrze się trzymają
Karczochy po ugotowaniu zyskują lekko orzechowy smak, za którym podąża szereg korzystnych właściwości. W Polsce wciąż mówi się o nich za mało, przez co mało który Polak w swojej kuchni wykorzystuje karczochy. Wielka szkoda, gdyż są źródłem wielu witamin w tym witamin z grupy B i witaminy C, a także minerałów, wśród których wymienia się potas, magnez, cynk, żelazo i kwas foliowy.
To także źródło wielu wartościowych substancji, takich jak antyoksydanty i przeciwutleniacze, które wpływają na odporność i przy tym chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, wpływając na jego ogólną kondycję. Karczochy to również źródło błonnika regulującego pracę jelit oraz przemianę materii.
Dużo mówi się o nich szczególnie w kontekście zdrowia wątroby. Poprzez zawartość cynaryny pobudzają wydzielanie żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów, a także eliminuje toksyny z organizmu. Ponadto karczochy dbają o prawidłowy poziom cholesterolu. Są więc szczególnie polecane osobom zmagającym się z problemami ze strony wątroby czy też dolegliwościach trawiennych.
Zobacz także: Został ci wczorajszy rosół? Zrób z niego „najzdrowszą zupę świata”
Karczochy przez wiele osób cenione są ze względu na ciekawy smak bądź też właściwości prozdrowotne. Sprawdzają się także podczas odchudzania. Roślina ta jest również często składnikiem suplementów diety czy też preparatów leczniczych. Warto jednak sięgać po jej naturalną postać, zwłaszcza że można ją wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.
Karczochy można jeść gotowane, pieczone lub też smażone. Często poddaje się je blanszowaniu, dzięki któremu zyskują lepszy wygląd. Świetnie sprawdzają się jako składnik sałatek, past, zup czy też dań z makaronem. Jako przystawka sprawdzą się karczochy podawane z oliwą z oliwek i czosnkiem bądź też z sosem w stylu tzatziki.
Zobacz też:
Taki sok na zimę robiła moja babcia. Nie potrzebujesz do niego cukru
Makłowicz dodaje to do rosołu. Wielu łapie się za głowę, ale ten składnik robi robotę
Tak zrobisz najlepsze jabłka w słoiku. Na szarlotkę na cały rok