Reklama
Reklama

Polacy nie lubią, a Grecy i Włosi jedzą non stop. To dlatego tak dobrze się trzymają

Te słodkie owoce nie są szczególnie popularne w Polsce, za to Grecy, Turcy i Włosy jedzą je non stop, bo są dla nich symbolem długowieczności. Są smaczne i bardzo zdrowe, choć jednocześnie także dość kaloryczne, więc lepiej sięgać po nie z umiarem. Możesz je jeść na surowo, w formie suszonej, albo przetworzyć np. na konfiturę.

Za jedne z najzdrowszych owoców, które są ważnym składnikiem składnikiem diety śródziemnomorskiej. Grecy, Turcy czy Włosi sięgają po nie przy każdej okazji. To dla nich jeden z "symboli długowieczności" i dobrego samopoczucia.

Chodzi oczywiście o figi, które mają wiele cennych właściwości, m.in. działają przeciwzapalnie, i zawierają dużo błonnika, a to dopiero początek tego, co mają do zaoferowania. W Polsce nie są doceniane, a to duży błąd, bo jedzone z umiarem mogą przynieść szereg korzyści dla organizmu.

Może cię zainteresować: Nowy grzyb pojawił się w lasach. Polacy zacierają ręce, naukowcy się niepokoją

Grecy, uważają, że za sekret długowieczności. Dlaczego warto jeść figi?

Grecy wierzą, że figi są symbolem długowieczności. Są także ważnym składnikiem śródziemnomorskiej diety (podobno najzdrowszej na świecie), co potwierdzają liczne badania i opinie ekspertów ds. żywienia. 

Na pewno warto je jeść w rozsądnych ilościach (2-3 sztuki dziennie) z uwagi na zawartość błonnika, który odpowiada m.in. za funkcjonowanie układu trawiennego, kontrolowaniu poziomu cukru we krwi czy cholesterolu. 

Mają właściwości przeciwzapalne, ponieważ znajdziesz w nich związki fenolowe i flawonoidy. Zawierają także antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Zawierają potas, magnez, wapń czy żelazo, niezbędne do utrzymania zdrowia kości, mięśni i serca.

Czytaj również: Dodaj do herbaty zamiast cukru. To jego najzdrowszy zamiennik

Jakie figi wybierać na zakupach, aby były najlepsze? Zwróć na to uwagę

Figi są bardzo zdrowe, ale ich wytrzymałość nie powala na kolana. Po zakupie świeżych owoców postaraj się więc jak najszybciej je spożyć lub przygotuj z nich przetwory np. dżem czy konfiturę, aby móc cieszyć się owocami w dowolnej chwili. 

Kupując figi, zawracaj uwagę przede wszystkim na skórkę, która powinna być jędrna i gładka. Jeśli wydaje się uszkodzona albo nagnita, odpuść. Suszone figi zazwyczaj są trwalsze. 

Sprawdź jednak skład, aby nie okazało się, że są wypełnione po brzegi konserwantami i innymi zbędnymi dodatkami. Pamiętaj także, że w takiej formie są bardziej kaloryczne (w suszonych figach znajdziesz aż 310 kcal w 100 g, natomiast w świeżych ok. 75 kcal

Zobacz też:

W lasach pojawił się piękny grzyb. Tylko nieliczni wiedzą, że można go jeść

Komary jeszcze nie odpuszczają. Rozsyp to na parapecie, a nie wlecą do domu

Większość z nas pierze je zbyt rzadko. Skutki mogą być groźne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zakupy