Reklama
Reklama

Nowy grzyb pojawił się w lasach. Polacy zacierają ręce, naukowcy się niepokoją

W Polsce niedawno pojawił się nowy gatunek grzyba. Jest jadalny i bardzo smaczny, a do tego wszystkiego ma również bardzo charakterystyczny wygląd, więc trudno pomylić go z "trujakami". Pod wieloma względami może być atrakcyjnym łupem dla zbieraczy, ale naukowcy niepokoją się jego obecnością w naszych lasach.

Borowik amerykański, a właściwie złotoborowik wysmukły to jadalny grzyb, który w polskich lasach pojawił się najprawdopodobniej przed kilkoma laty. Po raz pierwszy zaobserwowano go u nas w 2014 roku. 

Początkowo występował głównie na wybrzeżu, ale z roku na rok rozprzestrzeniał się coraz bardziej w głąb kraju. Dziś występuje już niemal na całym jego terenie (pojedyncze okazy można spotkać nawet w Górach Świętokrzyskich czy na Śląsku). Dla grzybiarzy to świetnie, lecz naukowcy niepokoją się jego ekspansją.

Może cię zainteresować: Tak szybko wyczyścisz grzyby z piasku i ziemi. Bez szorowania i długiego moczenia

Gdzie rośnie borowik amerykański i dlaczego jego obecność w Polsce niepokoi naukowców?

Grzyb pochodzi z Ameryki Północnej, a w Europie pojawił się dopiero w latach 80-tych XX wieku. Szybko jednak rozprzestrzenił się, najpierw na Litwie, a później w innych krajach. U nas początkowo występował przede wszystkim na Podlasiu i Pomorzu. 

Dziś jednak można go spotkać prawie w całym kraju, w pobliżu sosny pospolitej oraz kosodrzewiny (jest z nimi związany mikoryzą). Jest chętnie zbierany, jednak naukowcy nieszczególnie cieszą się z tego, że borowik amerykański tak szybko rozprzestrzenia się w polskich lasach. Wypiera on bowiem prawdziwka, naszego borowika szlachetnego. 

Czytaj również: Nigdy nie kupuj takiego ryżu. Zawiera substancje szkodliwe dla zdrowia

Jak wygląda borowik amerykański? Trudno pomylić go z innym grzybem

Wygląd borowika amerykańskiego jest dość charakterystyczny. Zwłaszcza jeśli chodzi o trzon, który jest mocno bruzdowany ze żłobkowaną powierzchnią, może mieć kolor kremowy, beżowy albo jasnobrązowy. 

Kapelusz grzyba jest zaś zazwyczaj jasnobrązowy, na początku kulisty, a potem wypukły i nieco poduchowaty, ma suchą, gładką i matową skórkę i typową dla tego gatunku "falbankę" na krawędzi. Zarodniki borowików amerykańskich są oliwkowo-brązowe, a miąższ ma odcień różowawy.

Jak smakuje borowik amerykański i z czym go jeść? W kuchni może się przydać na wiele sposobów

Smak borowika amerykańskiego powinien przypaść do gustu większości smakoszy. Jest dość łagodny, grzybowy, ale niebanalny, ponieważ ma wyraźnie wyczuwalną ma lekko kwaskowatą nutę. 

W kuchni można go wykorzystać na wiele sposobów, zarówno w makaronach, farszach do pierogów, zupach, jak i sosach czy marynatach. Można go smażyć, gotować. Świetnie smakuje także po zasuszeniu.

Zobacz też:

Komary jeszcze nie odpuszczają. Rozsyp to na parapecie, a nie wlecą do domu

Większość z nas pierze je zbyt rzadko. Skutki mogą być groźne

Wciąż mówi się o nim za mało. Łagodzi stany zapalne i właściwościami bije klasyczny na głowę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby