Został ci wczorajszy rosół? Zrób z niego „najzdrowszą zupę świata”
Rosół zazwyczaj gotowany jest w dużym garnku, przez co sporo zostaje na drugi dzień. Chcąc wykorzystać tę porcję bulionu, warto sięgnąć po przepis na “najzdrowszą zupę świata”. Jest banalna w wykonaniu i genialna w smaku, a do tego pełen właściwości odżywczych. W sam raz na jesienno-zimowy okres, dlatego poznaj przepis i przyrządź przy najbliższej okazji.
Pozostała w garnku porcja rosołu nie może się zmarnować, dlatego z pomocą nadciąga przepis na smaczną i pożywną zupę, dla której doskonałą bazę stanowi wywar mięsno-warzywny. Pełen smaku i właściwości zdrowotnych wystarczy połączyć z kilkoma składnikami, by przygotować „najzdrowszą zupę na świecie”, która może stać się nowym ulubieńcem twojej rodziny.
Rosół to niemal pewniak na niedzielnym obiedzie w każdym polskim domu, ale chętnie przygotowywany jest również w inne dni tygodnia. Zachwyca smakiem i doskonale rozgrzewa, przez co szczególnie doceniany jest w chłodne, jesienne dni. Zazwyczaj po obiedzie w garnku zostaje porcja bulionu, dlatego dobrze wiedzieć, jak jej nie zmarnować, tylko smacznie wykorzystać.
Zupy z rosołu to sposób na otrzymanie zupełnie nowego dania niskim nakładem pracy. Ponadto to ekologiczne rozwiązanie, gdyż nie doprowadza do zmarnowania się jedzenia. W związku z tym, klasykiem jest oczywiście przygotowanie pomidorowej na rosole, ale sprawdzi się również zupa jarzynowa czy zupa krem z dyni. Ciekawym i niezwykle zdrowym rozwiązaniem jest natomiast kremowa zupa ze szpinaku i kurczaka, nad którą warto się nieco dłużej pochylić.
Zupa ze szpinakiem przygotowana na rosole to bowiem danie pełne zdrowia i cennych składników. Rosół to źródło minerałów i kolagenu, natomiast szpinak to prawdziwa bomba składników odżywczych. Dostarcza witamin i minerałów, w tym żelaza, kwasu foliowego i witaminę C. Tym samym wspiera organizm na wielu płaszczyznach, dbając o prawidłowe trawienie i wzmacniając odporność. Połączenie takich składników to wręcz stworzenie „najzdrowszej zupy świata”, która powinna znaleźć swoje miejsce w twoim jadłospisie.
Zobacz także: Gotuję do obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu. Syci na długo i pomaga zgubić boczki
Wczorajszy rosół to nie resztki z obiadu, tylko baza pod ultrazdrową i smaczną zupę. Kremowa konsystencja, delikatny smak i rozgrzewające właściwości zachwycą każdego. Zwłaszcza że przygotowanie takiej zupy nie jest nadto skomplikowane, przez co poradzą sobie z tym nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni.
Składniki potrzebne do przygotowania kremowej zupy ze szpinakiem i kurczakiem:
- 750 ml bulionu
- Kurczak z rosołu
- 150 g świeżego szpinaku
- 200 ml śmietanki 20%
- 2 ziemniaki
- Cebula
- Papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- Łyżka oliwy z oliwek
- Sól pieprz
- Opcjonalnie: kurkuma, papryka wędzona, curry, itp.
Sposób przygotowania:
Zacznij od pokrojenia kurczaka z rosołu w kostkę. Następnie podsmaż w garnku cebulę, czosnek i papryczkę chili. Całość wymieszaj, dodaj ziemniaki i zalej rosołem. Trzymaj na palniku, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj szpinak.
Do całości dodaj śmietankę, aby zagęścić zupę, a w następnej kolejności dodaj pokrojonego kurczaka. Dodaj przyprawy według własnych preferencji. Na koniec całość możesz zmiksować i podawać z grzankami lub pominąć ten krok. Smacznego!
Zobacz też:
Taką szarlotkę musisz zrobić przynajmniej raz tej jesieni. Deklasuje tradycyjną
Ciasto drożdżowe dosłownie wyjdzie z blachy. Wystarczy, że zrobisz to