Żadne tiramisu. Mama robi takie ciasto kawowe i jest o wiele smaczniejsze
Uwielbiasz tiramisu? W takim razie koniecznie musisz przetestować przepis mojej mamy na obłędne ciasto kawowe. Espresso, czekolada i kardamon to trio idealne, które zachwyci twoje kubki smakowe. Bez dwóch zdań ten wypiek robi poważną konkurencję włoskiemu deserowi.
W ostatni weekend moja mama zaserwowała ucierane ciasto kawowe z olejem. Było wilgotne, z wyczuwalną nutą espresso, a glazura kawowa doskonale dopełniała całość. Smakowało mi tak bardzo, że aż poprosiłam ją o przepis. Od teraz będzie często gościć na moim stole.
W cieście kawowym dużą robotę robi kardamon. Podbija kawowy smak i wprowadza nuty korzenne. Właśnie dlatego ten wypiek idealnie wpisuję się w menu na święta Bożego Narodzenia.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia ciasta kawowego? Podzieliliśmy je na 3 części.
Składniki na ciasto:
- 3 jajka o temperaturze pokojowej;
- 250 g mąki pszennej;
- 150 g cukru;
- 120 ml oleju rzepakowego;
- 100 ml mocnej, ostudzonej kawy;
- 10 g proszku do pieczenia;
- 5 g sody oczyszczonej;
- 5 g kardamonu;
- 5 ml ekstraktu z wanilii;
- szczypta soli.
Składniki na glazurę kawową:
- 150 g cukru pudru;
- 60 ml mocnej, zimnej kawy.
Dekoracja:
- posiekane orzechy;
- starta, gorzka czekolada;
- kandyzowana skórka z pomarańczy.
Na początek zrób ciasto - zacznij ubijać jajka z cukrem około 5 minut do momentu, aż powstanie jasna i puszysta masa. Wlewaj do niej partiami olej, nie przestając miksować.
Następnie wlej do ciasta ostudzoną kawę oraz ekstrakt z wanilii i całość delikatnie zamieszaj. Z kolei do osobnej miski przesiej suche składniki, tj. mąka pszenna, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, kardamon oraz sól.
Zacznij stopniowo dodawać suche produkty do miski z tymi mokrymi, delikatnie mieszając całość szpatułką lub ubijając mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.
Tak przygotowaną masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Uderz nią delikatnie o blat, żeby wyrównać powierzchnię ciasta i usunąć pęcherzyki powietrza. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z opcją góra-dół przez około 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostaw wypiek na kratce do ostudzenia.
W kolejnym kroku zrób glazurę kawową. W tym celu przesiej cukier puder do miseczki i powoli wlewaj do niego zimną kawę - musi powstać jednolita, lekko lejąca masa. Posmaruj nią wierzch i boki ciasta kawowego.
Na koniec udekoruj je dowolnymi dodatkami. Moja mama zdobi wypiek posiekanymi orzechami, startą, gorzką czekoladą oraz kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Zobacz też:
Od 10 lat robię te rurki z kremem na andrzejki. Znikają ze stołu w minutę
Niezawodny przepis na Andrzejki. Wieczorem zrób ciasto, a rano włóż je do piekarnika