Reklama
Reklama

Żadne tiramisu. Mama robi takie ciasto kawowe i jest o wiele smaczniejsze

Uwielbiasz tiramisu? W takim razie koniecznie musisz przetestować przepis mojej mamy na obłędne ciasto kawowe. Espresso, czekolada i kardamon to trio idealne, które zachwyci twoje kubki smakowe. Bez dwóch zdań ten wypiek robi poważną konkurencję włoskiemu deserowi.

W ostatni weekend moja mama zaserwowała ucierane ciasto kawowe z olejem. Było wilgotne, z wyczuwalną nutą espresso, a glazura kawowa doskonale dopełniała całość. Smakowało mi tak bardzo, że aż poprosiłam ją o przepis. Od teraz będzie często gościć na moim stole. 

Składniki na ciasto kawowe

W cieście kawowym dużą robotę robi kardamon. Podbija kawowy smak i wprowadza nuty korzenne. Właśnie dlatego ten wypiek idealnie wpisuję się w menu na święta Bożego Narodzenia. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia ciasta kawowego? Podzieliliśmy je na 3 części.

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka o temperaturze pokojowej;
  • 250 g mąki pszennej;
  • 150 g cukru;
  • 120 ml oleju rzepakowego;
  • 100 ml mocnej, ostudzonej kawy;
  • 10 g proszku do pieczenia;
  • 5 g sody oczyszczonej;
  • 5 g kardamonu;
  • 5 ml ekstraktu z wanilii;
  • szczypta soli. 

Składniki na glazurę kawową:

  • 150 g cukru pudru;
  • 60 ml mocnej, zimnej kawy. 

Dekoracja:

  • posiekane orzechy;
  • starta, gorzka czekolada;
  • kandyzowana skórka z pomarańczy.

Przepis na ciasto kawowe

Na początek zrób ciasto - zacznij ubijać jajka z cukrem około 5 minut do momentu, aż powstanie jasna i puszysta masa. Wlewaj do niej partiami olej, nie przestając miksować. 

Następnie wlej do ciasta ostudzoną kawę oraz ekstrakt z wanilii i całość delikatnie zamieszaj. Z kolei do osobnej miski przesiej suche składniki, tj. mąka pszenna, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, kardamon oraz sól. 

Zacznij stopniowo dodawać suche produkty do miski z tymi mokrymi, delikatnie mieszając całość szpatułką lub ubijając mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.

Tak przygotowaną masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Uderz nią delikatnie o blat, żeby wyrównać powierzchnię ciasta i usunąć pęcherzyki powietrza. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z opcją góra-dół przez około 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostaw wypiek na kratce do ostudzenia. 

W kolejnym kroku zrób glazurę kawową. W tym celu przesiej cukier puder do miseczki i powoli wlewaj do niego zimną kawę - musi powstać jednolita, lekko lejąca masa. Posmaruj nią wierzch i boki ciasta kawowego.

Na koniec udekoruj je dowolnymi dodatkami. Moja mama zdobi wypiek posiekanymi orzechami, startą, gorzką czekoladą oraz kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Zobacz też:

Od 10 lat robię te rurki z kremem na andrzejki. Znikają ze stołu w minutę

Niezawodny przepis na Andrzejki. Wieczorem zrób ciasto, a rano włóż je do piekarnika

​To najlepszy chleb na świecie. W Polsce jemy go rzadko

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta