Przesoloną zupę można jeszcze uratować. Sprawdzone sposoby znajomego kucharza
Czasem zdarza się, że podczas gotowania dosypiemy do zupy zbyt dużo soli. Na szczęście nie oznacza to wcale, że potrawa nadaje się już tylko do wyrzucenia. Możemy w prosty i łatwy sposób uratować każdą zupę i sprawić, że nabierze łagodniejszego smaku. Sprawdź, co zrobić, gdy przesolisz zupę i jakiego triku użyć, aby nie stracić obiadu.
Nawet gdy przesolimy zupę lub sos, nie musimy się martwić, że zostaniemy bez obiadu. Okazuje się bowiem, że wystarczy znajomość prostych domowych sposobów, dzięki którym z łatwością pozbędziemy się nadmiaru soli z potrawy. Podpowiadamy, jak zneutralizować zbyt słony smak za pomocą produktów, które na pewno każdy ma w swojej kuchni.
Najpopularniejszą metodą na uratowanie zbyt słonej zupy jest po prostu dodanie do niej surowego ziemniaka. Dzięki temu, że jest to warzywo skrobiowe, a skrobia świetnie wchłania nadmiar soli, w łatwy sposób naprawimy smak naszej zupy. Niektórzy decydują się również na włożenie do wywaru ziemniaka w mundurku, jednak pamiętajmy, aby wcześniej starannie go wyczyścić.
Innym skutecznym sposobem jest dodanie do zupy białka jajka. Wrzucamy je w momencie, gdy zupa jest na lekkim ogniu, aby mogło się ono łagodnie ściąć. W przeciwnym razie zbyt mocno gotujący się płyn mogły spowodować rozpad białka, które później pływałoby w zupie. Natomiast jeśli zrobimy to prawidłowo, to później wystarczy odłowić białko i cieszyć się smaczną, nieprzesoloną potrawą.
Mało znaną metodą jest włożenie do zupy na chwilę torebki z ryżem. Warto jednak zanim to zrobimy opłukać ryż w ziemnej wodzie, dzięki czemu unikniemy wytrącenia skrobi i zmętnienia zupy. Dzięki temu sposobowi ryż szybko wchłonie sól.
Czytaj również: Dodawaj do posiłków, a ograniczysz chęć na podjadanie. Waga zacznie spadać
Czasem zdarza się również, że podczas przygotowywania sosu, dodamy zbyt dużo soli. Na szczęście i w tym przypadku możemy sobie z łatwością poradzić z tym problemem, stosując sprawdzone domowe sposoby.
Wystarczy, że do sosu dodamy nieco przegotowanej wody, która rozcieńczy go i zmieni proporcje. Inną metodą jest wymieszanie z sosem kilku łyżek bulionu, dzięki któremu smak stanie się delikatniejszy. Wiele osób decyduje się także na ratowanie swojego sosu za pomocą śmietany lub jogurtu naturalnego. Łagodny smak tych produktów pozwoli zniwelować nadmiar soli. Wystarczą 2-3 łyżki, a danie będzie uratowane.
Zobacz też:
W PRL-u wszyscy zajadali się tymi słodyczami. Zrobisz je z 3 składników
Działa jak naturalna aspiryna. Wystarczy kilka łyżeczek do herbaty
Wiecznie psułem kaszankę. Dzięki babcinemu trikowi wychodzi perfekcyjna