Dodawaj do posiłków, a ograniczysz chęć na podjadanie. Waga zacznie spadać
Często podczas diety szukamy rozwiązań, które wspomogą proces gubienia kilogramów i pozwolą nam skuteczniej chudnąć. Oczywiście nie jest to możliwe bez odpowiedniego odżywiania się oraz aktywności fizycznej, ale dzięki niektórym produktom możemy ułatwić sobie proces chudnięcia. Podpowiadamy, co dodawać do posiłków, aby nasza waga poszła w dół.
Odpowiednia dieta i aktywność fizyczna to czynniki kluczowe, gdy chcemy zgubić nieco zbędnych kilogramów. Bez tego nie uda nam się zdrowo i skutecznie oraz co najważniejsze trwale schudnąć. Jednak jeśli chcemy nieco sobie ułatwić ten proces, warto sięgnąć po naturalne wspomagacze, dzięki którym ułatwimy sobie odchudzanie. Sprawdź, jakie produkty włączyć do swojej diety.
Oprócz deficytu kalorycznego i odpowiedniej ilości ruchu możemy wprowadzić także kilka zmian w naszym codziennym żywieniu, dzięki którym utrata kilogramów będzie nieco łatwiejsza. Przede wszystkim zaleca się włączenie do diety produktów, które pomagają hamować apetyt lub przyspieszają metabolizm.
Jednym z nich jest zielona herbata, którą warto wypijać po posiłku. Według badań "The Journal of Nutrition" ten rodzaj herbaty może wspomagać utratę wagi. Wynika to z tego, że zawiera ona kateiny, które przyspieszają metabolizm i hamują wchłanianie tłuszczu.
Oprócz tego warto do swoich napojów czy posiłków dodawać cynamon, który obniża poziom cukru we krwi, równocześnie zwiększając poziom insuliny w organizmie. Dodatkowo wpływa on na opóźnienie przejścia pokarmu z żołądka do jelit, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Warto także wiedzieć, że łaknienie hamuje chudy nabiał, w tym między innymi kefir, jogurt naturalny czy serek wiejski.
Zaleca się również, by w każdym posiłku znajdowały się produkty, obfitujące w błonnik pokarmowy. Mogą to być zarówno bogate w ten element warzywa lub owoce, jak i pełnoziarniste produkty, nasiona czy orzechy.
Czytaj również: Zaparz kawę z dodatkiem tego soku. Zaskoczy cię nie tylko smak, ale i właściwości zdrowotne
Do naszych codziennych dań warto także włączyć przyprawy, które również mogą wspomagać proces chudnięcia. Jednym z takich przykładów jest pieprz czarny, który wywołuje proces termogenezy, czyli wytwarzania ciepła, w trakcie którego spalane są kalorie. Oprócz tego przyspiesza on trawienie oraz zwiększa wchłanianie niektórych składników odżywczych, a także pobudza nasz metabolizm.
Podobne działanie wykazuje kurkuma, która jest niezastąpiona podczas odchudzania, ponieważ także należy do termogeników, czyli zwiększa temperaturę ciała i przyspiesza spalanie tłuszczu. Dzięki temu zwiększa ona efekt naszej diety. Wartymi uwagi przyprawami jest także curry oraz imbir mielony.
Zobacz też:
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu