Zaparz kawę z dodatkiem tego soku. Zaskoczy cię nie tylko smak, ale i właściwości zdrowotne
Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie dnia. Najczęściej dzielimy się na zwolenników czarnej lub białej kawy. Jednak okazuje się, że można parzyć ją w jeszcze inny sposób, dodając do niej sok. Dzięki temu zyska ona nie tylko nietypowy smak, ale i nabierze właściwości prozdrowotnych. Sprawdź, jak przygotowywać kawę, aby wpływała pozytywnie na twój organizm.
Kawa może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Wystarczy, że dodamy do niej pewien nietypowy składnik, który ma wiele cennych właściwości. Z początku połączenie to może wydawać nam się nieco zaskakujące, jednak gdy poznamy zalety picia takiego naparu i odpowiednio go przyrządzimy, to szybko zmienimy zdanie. Podpowiadamy, jak parzyć kawę, aby była zdrowa i jaki sok do niej wlewać, by móc cieszyć się dobrą kondycją całego ciała oraz odpornością.
Kawa dla wielu osób jest nieodłącznym elementem dnia. Warto więc dodać do niej coś, co sprawi, że ten codzienny napój będzie dostarczał nam dodatkowych mikroelementów oraz prozdrowotnych związków chemicznych.
Okazuje się bowiem, że wystarczy do naszego napoju dolać sok z buraka. Wpłynie on świetnie na nasz organizm, ponieważ jest to jedno z najzdrowszych warzyw. Buraki znane są z tego, że regulują ciśnienie krwi i poprawiają prace układu krążenia. W dodatku wykazują one działanie przeciwzapalne, dzięki czemu znakomicie łagodzą bóle stawów.
Nie zapominajmy również, że buraki wpływają na naszą odporność. Oprócz tego poprawiają trawienie oraz kondycję całego naszego ciała, poprzez dostarczanie mu witaminy A.
Ten niecodzienny dodatek nie tylko odbije się korzystnie na naszym zdrowiu, ale i doda ciekawego aromatu kawie. Jednak, aby smakowała ona jeszcze lepiej, to warto wzbogacić napar o gałkę muszkatołową. Wzmocni ona smak oraz wesprze pracę układu trawiennego.
Czytaj również: Ta babka wywoła okrzyk zachwytu wszystkich gości. W tym roku robię ją na Wielkanoc
Przygotowanie kawy z sokiem z buraka nie jest skomplikowane. Wszystko zależy od tego, jaką kawę pijemy na co dzień. Natomiast jeśli chodzi o sam sok, to możemy go samodzielnie zrobić w wyciskarce lub po prostu wyposażyć się w sklepie w gotowy produkt.
Następnie kawę z ekspresu lub zaparzoną i odcedzoną kawę sypaną, łączymy z sokiem w proporcjach takich, jak gdybyśmy dodawali mleko do kawy latte. Całość przyprawiamy gałką muszkatołową startą na drobnych oczkach tarki.
Innym pomysłem jest zrobienie tego nietypowego napoju w kawiarce. Dzięki temu napar będzie gęsty i bardziej aromatyczny. W tym przypadku startą gałkę muszkatołową dokładamy przed parzeniem do pojemniczka z mieloną kawą. Następnie zaparzamy naszą ulubioną kawę w kawiarce i po wlaniu do kubka, mieszamy z sokiem z buraków w takich samych proporcjach jak powyżej. Dla smaku możemy dodać także nieco mleka lub miodu.
Zobacz też:
W PRL-u wszyscy zajadali się tymi słodyczami. Zrobisz je z 3 składników
Działa jak naturalna aspiryna. Wystarczy kilka łyżeczek do herbaty
Wiecznie psułem kaszankę. Dzięki babcinemu trikowi wychodzi perfekcyjna